Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
13.37

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

9

Natisni članek

zdravstvo zdravje zdravnik

Sreda, 21. 2. 2018, 13.37

6 let, 1 mesec

Nenavaden nastop državne sekretarke pred novinarji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

9

Cilj določbe o urejanju neustreznih napotitev v splošnem dogovoru za letos niso globe, kaznovanje ali poniževanje zdravnikov, ampak gre za željo po optimizaciji dela, je na očitke iz zdravniških vrst odgovorila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Rešitev bodo s pilotnim projektom najprej uvedli za revmatologijo. Državna sekretarka je na novinarski konferenci pozornost pritegnila tudi z nenavadnim nastopom.

Video: Planet TV


Medvedova je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da so v splošni dogovor vključili najširši člen, in sicer z namenom, da začnejo urejati enega od vzrokov za dolge čakalne dobe.

Splošni dogovor, ki je bil sprejet na vladi, še ne velja, saj še ni čistopisa. So pa vsem zdravstvenim zavodom poslali dopis in jih seznanili, da začenjajo pri revmatologiji.

O čem govori sporni člen?

Ko bodo kriteriji, ki jih bo pripravil razširjeni strokovni kolegij (RSK) za revmatologijo, usklajeni z RSK za družinsko medicino in bodo z njim seznanjeni zdravniki primarne ravni ter bodo opravljene tudi edukacije, se bo pilotni projekt lahko začel. Kot predvideva državna sekretarka, bi se to lahko zgodilo v drugi polovici leta.

Člen, ki je za zdravniške organizacije sporen, govori o tem, da se v primeru, če je RSK za določeno specialnost potrdil kriterije in merila za določanje ustrezne stopnje nujnosti za določene preglede oziroma indikacije za napotitev na pregled, zdravnik pa ob izvedbi pregleda ugotovi, da izdajatelj napotne listine teh kriterijev ni upošteval, strošek pregleda zaračuna izvajalcu, ki je napotno listino izdal.

Ne spravljajo se na individualnega zdravnika

Ne gre za nikakršno kaznovalno politiko, je zagotovila Medvedova. Strošek se bo zaračunal izvajalcu, torej javnemu zdravstvenemu zavodu ali koncesionarju, ki bi to storitev moral primarno opraviti, ne spravljajo se na individualnega zdravnika. Se bo pa s posameznim zdravnikom, ki bi imel takih napotitev na primer več kot preostali, verjetno pogovoril direktor zavoda.

Ne spreglejte