Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
16.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delo na črno ministrstvo

Torek, 1. 4. 2014, 16.07

7 let, 12 mesecev

Ministrstvo za delo želi z vrednotnicami zmanjšati obseg dela na črno (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ministrstvu za delo so predstavili predlog zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Tudi za tiste, ki delajo na domu želijo uvesti več socialne varnosti.

Zakon in sistem vrednotnic, povezan z njim, sta predstavila ministrica Anja Kopač Mrak in generalni direktor direktorata za delovna razmerja Peter Pogačar. Gre za urejanje področja osebnega dopolnilnega dela, v sklopu nove zakonske ureditve pa želijo na ministrstvu pripomoči k omejevanju sive ekonomije v državi.

Ministrica je opozorila na pomen tako imenovane vrednotnice. Z njimi želijo po njenih besedah ljudem, ki danes delo po domovih opravljajo na črno, dati spodbudo, da bodo svojemu naročniku izdali vrednotnico ter tako poskrbeli tudi za svoje pokojninsko in invalidsko zavarovalnico ter zdravstveno zavarovanje.

Z vrednotnico do socialne varnosti Naročnik storitev bo za prejeto vrednotnico plačal devet evrov (sedem evrov bo šlo za plačilo izvajalčevega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, dva evra pa za zdravstveno zavarovanje). "Po veljavni ureditvi se od osebnega dopolnilnega dela ne plačujejo nobeni prispevki za socialno zavarovanje. Menimo, da to ni pravilno in da se jih mora plačevati od vsakega dela," pa je dejal Pogačar.

"Ne želimo si zatiskati oči" "Ljudem želimo ponuditi preprosto možnost zakonitega opravljanja določenega dela," je dejala Mrakova. "Ne želimo si zatiskati oči, da obstajajo nekatere storitve, ki se opravljajo na črno in pri katerih nadzor nikoli ne bo učinkovit. Dajemo možnost uradnega načina dela – gre za osebno dopolnilno delo," pravi.

Naročnik bo moral po eni strani prijaviti opravljanje dela oziroma storitve, po drugi strani pa bo moral plačati tudi prispevke za izvajalca del, pravi Pogačar. Dodaja, da so se odločili za administrativno poenostavljen način, s katerim bodo osebam, ki izvajajo osebno dopolnilno delo, zagotovili nekaj socialne varnosti.

"Za eno vplačano vrednotnico bo izvajalec dobil dan pokojninske dobe," poudarja. Dodaja, da bodo pripravili natančen seznam del, ki jih bo mogoče opravljati, prav tako pa bo šlo zgolj za dela, opravljena med fizičnimi osebami. "Posameznik lahko v obdobju šestih mesecev zasluži največ tri povprečne neto plače v Sloveniji," je še dejal.

Lažje kot s podjemnimi pogodbami "Ljudem želimo dati inštrument, ki je dovolj preprost in hkrati spodbuden, da bodo želeli stvar urediti. Verjamem, da ljudje želimo imeti stvari urejene," je med drugim dejala ministrica. Po njenih besedah je današnja zakonska ureditev neprijazna do tistih, ki na primer inštrukcij na domu ne želijo plačati na črno. Kot poudarja, bo sistem vrednotnic v primeru dopolnilnega dela poenostavil zdajšnji sistem podjemnih pogodb.

Ne spreglejte