Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2023,
14.42

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

Natisni članek

ministrstvo za javno upravo Robert Golob plača tožilec sodniki

Ponedeljek, 8. 5. 2023, 14.42

11 mesecev, 2 tedna

Ministrstvo s sodniki in tožilci o odpravi plačnih nesorazmerij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

3

Sodniki | Premier Robert Golob je sredi januarja napovedal 600 evrov bruto dodatka pravosodnim funkcionarjem. | Foto Ana Kovač

Premier Robert Golob je sredi januarja napovedal 600 evrov bruto dodatka pravosodnim funkcionarjem.

Foto: Ana Kovač

Na ministrstvu za javno upravo so danes potekali ločeni usklajevalni sestanki s sodniki in tožilci o odpravi plačnih nesorazmerij. Dogovorili so se, da bodo sodniki in tožilci na prihodnjih usklajevalnih sestankih sedeli skupaj, tožilci vztrajajo tudi, da jih vlada pri odpravi plačnih nesorazmerij obravnava enako kot sodnike.

Kot je po sestanku povedala vodja posvetovalne skupine za odpravo plačnih nesorazmerij na vrhovnem državnem tožilstvu Mirjam Kline, so jim na današnjem sestanku napovedali, da usklajevanja glede odprave plačnih nesorazmerij v pravosodju od zdaj ne bodo več potekala ločeno.

"Na sestanku so nam povedali, da bodo prihodnja usklajevanja potekala skupaj s sodniki. V prihodnjih dneh pa tožilci dobimo tudi predlog ministrstva za javno upravo za umestitev plač državnih tožilcev v pravosodnem stebru," je povedala po sestanku, ki so se ga med drugim udeležili člani posvetovalne skupine tožilcev, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ter predstavnica ministrstva za pravosodje.

Tožilci vztrajajo, da jih vlada obravnava enako kot sodnike 

Kaj vsebuje predlog ministrstva, Kline še ne ve, poudarja pa, da tožilci vztrajajo, da jih vlada pri obravnavi plačnih nesorazmerij obravnava enako kot sodnike. Na sestanku so zato med drugim opozorili tudi na 49. člen zakona o državnem tožilstvu, ki določa, da se plača državnega tožilca določi po enakih osnovah, z enakimi dodatki in na enak način kot plača sodnika ustreznega naziva in položaja, je poudarila.

Na sestanku so napovedali tudi, da se bodo plačna nesorazmerja v pravosodju začela odpravljati že s 1. januarjem 2024. "Na kakšen način se bo vlada tega lotila, pa še ne vemo. Kot je bilo razumeti iz medijev, naj bi se odprava plačnih nesorazmerij pri funkcionarjih začela leta 2027, kar je za nas nesprejemljivo," je dodala Kline.

Svoj predlog za ureditev plačnih nesorazmerij imajo sicer tudi tožilci. Tako naj bi bile po njihovem predlogu primerljive plače predsednika vrhovnega sodišča, generalnega državnega tožilca in predsednika vlade. V nadaljevanju pa naj bi bile primerljive tudi plače vrhovnih sodnikov, vrhovnih državnih tožilcev in ministrov in tako po plačni lestvici navzdol.

Tožilci pa predlagajo tudi ponovno uvedbo dodatka na nezdružljivost funkcij. "Ministrstvo je razumelo, kaj ta dodatek pomeni. O višini dodatka pa se bomo še usklajevali," je poudarila.

Premier Robert Golob je sredi januarja napovedal 600 evrov bruto dodatka pravosodnim funkcionarjem, vendar je vlada predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev kasneje umaknila iz zakonodajnega postopka.
Ne spreglejte