Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
14.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tobak podražitev

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 14.02

8 let

Ministrstvo: Da se cigarete 1. maja niso podražile, ni napaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trošarine za tobačne izdelke se 1. maja niso zvišale zaradi pravil zakonodajnega postopka DZ za sprejem zakona, saj bo novela ZTro v Uradnem listu objavljena danes, pojasnjuje finančno ministrstvo.

Vlada je zaradi padca nepremičninskega zakona morala poiskati nove vire za polnjenje proračuna in v ta namen napovedala zvišanje trošarin najprej za alkohol in alkoholne pijače ter energente, nato pa še za tobak in tobačne izdelke.

Vendar se cigarete 1. maja – kot je bilo napovedano – niso podražile. Ministrstvo za finance je pojasnilo, da 3. člen novele zakona o trošarinah (ZTro) določa zneske trošarine za tobačne izdelke, 8. člen pa določa datum začetka uporabe te določbe, in sicer za cigarete deseti, za druge tobačne izdelke pa drugi dan po začetku veljavnosti novele ZTro.

Potreben zamik, da zavezanci prijavijo spremembo cen "Navedeni zamik uporabe zakona je potreben, da bodo zavezanci lahko izpolnili svojo obveznost, namreč nadzornemu organu morajo prijaviti spremembo drobnoprodajnih cen tobačnih izdelkov pred njihovo uveljavitvijo. Za cigarete je ta rok daljši, ker mora ob zakonsko določenem zvišanju skupne trošarine za cigarete Vlada Republike Slovenije s podzakonskim aktom (uredbo) določiti komponente za izračunavanje obveznosti, tj. specifično in proporcionalno trošarino," so zapisali na finančnem ministrstvu.

"V tem primeru ni šlo za nikakršno napako. Ker se je zakonodajni postopek začel 10. aprila in je bil predlog zakona obravnavan na redni seji Državnega zbora, ki se je začela 22. aprila 2014, je bila z amandmajem k predlogu zakona določena prehodna določba o zamiku uporabe, in sicer da začne zakon veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu," so še zapisali.

Ne spreglejte