Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 3. 2016,
16.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Natisni članek

Milojka Kolar Celarc

Torek, 29. 3. 2016, 16.58

6 let, 7 mesecev

Ministrica za zdravje: Urejanje kadrovskih in drugih zadev v ustanovah ni naloga ministrice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

2

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po objavljenem pismu zdravnikov o zaostrenih razmerah na oddelku za možganske kapi UKC Ljubljana poudarila, da je reševanje sporov in odnosov odgovornost vodstva, v tem primeru UKC.

"V Sloveniji radi mešamo pristojnosti in odgovornosti. Res ni naloga ministrice za zdravje, da bi urejala kadrovske, procesne in druge zadeve v ustanovah," je v DZ poudarila Milojka Kolar Celarc. Po njenih besedah od nje tudi ne gre pričakovati, da bo "dajala izjave o tem, kaj se dogaja v zadnjem zdravstvenem domu v Sloveniji".

Zdravniki nevrologije (15 od 18 zaposlenih na oddelku) so v javnem pismu, namenjenem ministrici, predsedniku države in premierju, opozorili na nevzdržne razmere in pritisk ter vpliv Bojane Žvan, nekdanje predstojnice oddelka, ki jo je odnesla afera z Ivanom Radanom. Žvanova je po njihovem mnenju projekt Telekap privedla na rob ukinitve.

 

Vršilci dolžnosti imajo ista pooblastila kot direktorji s polnim mandatom

Tudi urejanje razmer na oddelku za možganske kapi Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je po njenih besedah odgovornost vodstva, torej v. d. direktorice in strokovne direktorice, ne pa ministrstva. Ob tem je poudarila, da imajo vršilci dolžnosti enaka pooblastila kot direktorji s polnim mandatom. Biti v. d. je po njenem mnenju marsikdaj lahko le priložnostni izgovor, da kdo ne poseže po morda nepriljubljenih ukrepih.

"To bi bilo približno tako, kot če bi se dva učitelja v šoli skregala, pa bi spor morala reševati ministrica za izobraževanje, ali pa ministrstvo za kulturo, če bi se sporekli igralci v gledališču," je ponazorila Kolar Celarčeva.

Sicer pa ministrica odločno nasprotuje temu, da bi projekt Telekap kadarkoli ali kamorkoli prenesli iz UKC, ker je bil to projekt v sklopu e-zdravja, ki je bil zelo dobrodošel in po njenih besedah rešuje marsikatero življenje. Projekt je bil vzpostavljen skupaj z UKC Ljubljana, tudi z evropskimi sredstvi.

 

Vršilci dolžnosti imajo enake pristojnosti kot direktorji s polnim mandatom, je poudarila Kolar Celarčeva. | Foto: Ana Kovač Vršilci dolžnosti imajo enake pristojnosti kot direktorji s polnim mandatom, je poudarila Kolar Celarčeva. Foto: Ana Kovač

Vodstvo UKC: O izločitvi Telekapi iz UKC ni bilo govora

Vodstvo UKC Ljubljana ne podpira izločitve Telekapi iz kliničnega centra. Po njihovem mnenju so nekateri napačno razumeli vsebino pogovorov na sestanku, na katerem so govorili o prihodnji vlogi Bojane Žvan v UKC. Na sestanku ni bilo govora o tem, da bi projekt Telekap izločili iz nevrološke klinike ali iz UKC Ljubljana, so zatrdili.

UKC redno oddaja poročila

Podobno je ocenila ob vprašanju, ali v primeru reševanja razmer na oddelku za možganske kapi UKC Ljubljana ne bi moglo ministrstvo posredovati z zunanjimi mediatorji ali pa s predlogom za zamenjavo vodstev. Spomnila je, da so opravili izredni upravni nadzor, v katerem so naložili številna priporočila in ukrepe. UKC tudi redno poroča, zadnje poročilo bo avgusta, je pojasnila ministrica in dodala, da bi kvečjemu svet zavoda lahko od vodstva zahteval ustrezno pojasnilo.

Kabinet predsednika vlade pričakuje rešitev v najkrajšem mogočem času

V kabinetu predsednika vlade pričakujejo, da bosta vodstvi UKC Ljubljana oz. nevrološke klinike kot pristojni za reševanje tovrstnih težav profesionalno in v najkrajšem mogočem času razrešili nastali položaj tako, da bo v interesu bolnikov in večine zaposlenih zdravstvenih delavcev na kliniki oz. v UKC Ljubljana.

Ne spreglejte