Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
10.42

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Klavdija Markež

Sreda, 1. 4. 2015, 10.42

5 let, 5 mesecev

Ministrica Klavdija Markež je odstopila (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrica za izobraževanje Klavdija Markež je zaradi očitkov, da je njena magistrska naloga plagiat, predsedniku vlade Miru Cerarju ponudila odstopila, ta pa ga je sprejel.

"Glede na navedeno situacijo se zavedam odgovornosti in sem predsedniku vlade ponudila odstop z mesta ministrice." Markeževa je odgovorila le na vprašanje, ali se vrača v poslanske klopi: "Te odločitve bom sprejemala pozneje, predsednik vlade pa je sprejel moj odstop." Cerar pa je zapisal, da je odstop Markeževe sprejel zaradi položaja, nastalega v zvezi z njenim magistrskim delom. Kasneje je Cerar dejal, da je bil odstop ministrice edina možnost, njeno ravnanje pa nedopustno. Cerar, ki je tudi predsednik SMC, je ob tem dejal, da Markeževa skoraj zagotovo ne bo mogla ostati v poslanski skupini SMC.

Poslanke in poslanci so Klavdijo Markež za ministrico za izobraževanje, znanost in šport potrdili v petek, posle pa je prevzela v ponedeljek.

Da je magistrska naloga novoimenovane ministrice Klavdije Markež plagiat, je danes poročala Demokracija. Klavdija Markež je sicer leta 2005 magistrirala na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije v Kranju z delom Vpliv strukturnih skladov Evropske unije na razvitost regije Spodnje Podravje. V uredništvu Demokracije so pridobili njeno magistrsko delo.

Diplomske naloge ni navedla med viri Prepisala naj bi jo namreč iz diplomskega dela študenta ljubljanske ekonomske fakultete Jerneja Ladinika, navajala iste vire in literaturo, pri tem pa njegove naloge ni navedla niti med literaturo niti med viri. Zaključek tega magistrskega dela naj bi v celoti dobesedno prepisala iz njegovega diplomskega dela z naslovom Vključevanje Slovenije v strukturno politiko Evropske unije. Poleg tega so novinarji Demokracije v magistrski nalogi našli tudi cele strani, ki so v celoti prepisane iz diplomskega dela.

Prepisanih 37 odstotkov naloge Dekan kranjske Fakultete za državne in evropske študije Matej Avbelj je bil z domnevnimi nepravilnostmi seznanjen včeraj. Knjižničarka je z antiplagiatorskim programom nalogo Markeževe preverila in pokazalo se je precejšnje ujemanje, in sicer 37-odstotno. Zato je kot dekan fakultete podal predlog za začetek postopka za ugotavljanje izpolnitve pogojev za odvzem znanstvenega oz. strokovnega naziva mag. Markeževe.

Senat fakultete bo na jutrišnji seji ugotavljal, ali so formalni pogoji za začetek postopka izpolnjeni. Če so, bo postopek uveden. V ta namen bo imenovana tričlanska komisija, ki bo nalogo vsebinsko natančno prečesala in podala ugotovitev, ali gre za plagiat ali ne. Na podlagi te ugotovitve bo senat sprejel sklep, ali se naziv odvzame ali ne.

Dekan Matej Avbelj: Ni zavedanja, da se ne sme prepisovati "Fakulteta se je nemudoma odzvala. Pravnoformalno pa bomo o obstoju plagiata lahko govorili šele, ko bo postopek v skladu z vsemi procesnimi zahtevami končan. Dela pa fakulteta vse, da zavaruje akademsko integriteto - svojo in svojih študentov," je pojasnil in dodal: "Naloga je iz leta 2005, ko antiplagiatorskih programov še ni bilo. Niti mentor niti tričlanska komisija niso mogli ugotoviti, da gre za plagiat neke diplomske naloge z druge fakultete, ki niti ne vemo, ali je bila takrat že javna."

"Zavedamo se, da je akademska integriteta v Sloveniji precej nizka, ni zavedanja, da se ne plagira. Zato je fakulteta izdatno poostrila rigidnost. Izvajamo metodološke seminarje, kjer študente učimo abecedo navajanja, fakulteta pa je nabavila tudi antiplagiatorski program. V zadnjih letih imamo na razpolago orodja za preverjanje, v preteklosti pa tega žal ni bilo," je sklenil Avbelj.

Ne spreglejte