SiolNET. Novice Slovenija
4,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Minister razrešil načelnika mariborske upravne enote

4,35

termometer

Srečko Đurov
Foto: STA

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes razrešil načelnika mariborske upravne enote Srečka Đurova in s četrtkom na njegovo mesto kot vršilko dolžnosti imenoval Danico Jevšovar, so za STA potrdili na ministrstvu. Dodali so, da je Koritnik načelnika o razrešitvi danes osebno obvestil.

Kot so še pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga je minister razrešil v skladu z zakonom o javnih uslužbencih, ki mu omogoča, da to stori v enem letu od nastopa funkcije, ne glede na razloge, ki jih sicer določa isti člen zakona, poroča STA.

Minister zavrnil ugibanja, da je razlog prepoved koncerta

Koritnik o razlogih za takšno odločitev molči, saj, kot je pojasnil, ne želi prati umazanega perila v javnosti. Je pa zavrnil morebitna ugibanja, da naj bi bile razlog za razrešitev tudi zadeve v zvezi s prepovedjo koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona.

th1 Novice Dokončno: Thompsonov koncert je Cerarjeva vlada prepovedala nezakonito

Na ministrstvu poudarjajo, da je ta razlog popolnoma neresničen, o čemer je minister Đurova obvestil že v današnjem telefonskem pogovoru. "Navajanje koncerta omenjenega pevca kot razlog za razrešitev je samo preusmerjanje pozornosti z razlogov, ki so tehtni in se jih Đurov zaveda," so še zapisali po pisanju STA.

Minister zatrjuje, da sam Thompsonovemu koncertu nasprotuje

Minister namreč zatrjuje, da sam Thompsonovemu koncertu še danes nasprotuje tako močno, kot mu je že junija lani, ko je obiskal upravno enoto v Mariboru in podprl odločitev načelnika o prepovedi koncerta. Ne v Mariboru ne drugje v Sloveniji namreč po njegovem mnenju ni mesta za spodbujanje sovražnega govora in odpiranja tovrstnih tem s takšnim koncertom, navaja STA.

Boštjan Koritnik Foto: STA

Đurov je bil za načelnika imenovan v obdobju prejšnje vlade oktobra 2019, za časnik Večer pa je danes potrdil, da je zjutraj prejel telefonski klic ministra Koritnika, nato pa še vročeno odločbo o razrešitvi. Medtem je že izpraznil pisarno in se poslovil od sodelavcev.

Đurov meni, da je bil razrešen, ker se ni uklonil ali upognil, ker je delal, kot je prav in zakonito

Đurov je dejal, da naj bi bilo razlogov za razrešitev več, ni šlo samo za zadevo Thompson, sam pa jih vidi predvsem v tem, da se ni uklonil ali upognil, ker je delal, kot je prav in zakonito. Za Večer je še dodal, da ne namerava pravno izpodbijati odločitve ministra, saj spoštuje njegovo odločitev in se zaveda zakonske možnosti za razrešitev.

V zvezi z razrešitvijo pa se je oglasil tudi Sindikat državnih organov Slovenije (SDOS) in pozdravil odločitev ministra. Kot je pojasnil predsednik sindikata Frančišek Verk, so že od novembra lani opozarjali na nedopustna ravnanja načelnika. Med drugim naj bi se ta z disciplinskimi ukrepi maščeval uradnicam, ki so ga opozarjale na nespoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja epidemije.

"Njegova ravnanja nenošenja zaščitne maske in posmehljiv odnos do epidemije so nedopustni, zato sem na to opozoril službo za upravne enote na ministrstvu za javno upravo, ki njegovim nezakonitim in nespodobnim početjem ni pripisala posebnega pomena in tudi ni ustrezno ukrepala," je pojasnil Verk. (STA)

Mariborska upravna enota se je v središču pozornosti znašla že lani jeseni, ko so uvedli postopek notranjega nadzora na področju prijave začasnih bivališč. Premier Janez Janša jo je namreč nekaj dni prej v državnem zboru navedel kot tisto, ki izstopa po množičnih prijavah tujcev na naslovih, kjer je že prijavljenih tudi do sto ljudi.

Kot kaže, so se tudi v zvezi z vse večjim pritiskom tujcev na tamkajšnji oddelek za matične zadeve, državljanstvo in migracije pojavili nesporazumi v kolektivu, saj naj bi načelnik po trditvah sindikalista Verka tik pred koncem leta vodji oddelka in trem njenim sodelavkam vročil sklepe o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin