Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 4. 2014,
18.36

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Senko Pličanič sodstvo mediji

Petek, 18. 4. 2014, 18.36

4 leta, 7 mesecev

Minister Pličanič kritičen do poskusov vplivanja na sodne postopke preko medijev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za pravosodje Senko Pličanič se je kritično odzval na ravnanja udeležencev v predsodnih in sodnih postopkih, ki so preko obveščanja medijev želeli vplivati na te postopke.

"Odločne trditve na novinarskih konferencah še zdaleč ne pomenijo uspeha v postopku," na takšne poskuse odgovarja Pličanič.

"V zadnjih mesecih smo bili priča kar nekaj ravnanjem, ko so udeleženci v predsodnih in sodnih postopkih preko obveščanja medijev želeli vplivati na te postopke ali jim je bilo nastopanje v medijih v zvezi s temi postopki morda celo pomembnejše od samih postopkov," je zapisal Pličanič.

Minister za pravosodje zato vsem udeležencem sodnih postopkov svetuje, da se za njih odločajo in v njih ravnajo premišljeno. Pomembni so edino argumenti pravne narave ter resnično dejansko stanje, poudarja in dodaja, da ima vsakdo, ki dvomi v sodne odločitve, odprtih več ravni sodnega varstva v naši državi in tudi na evropski ravni.

Tudi v medijsko najbolj odmevnih postopkih sodno odločanje poteka pred sodiščem, ki upošteva predloge, trditve in dokaze strank v postopku in ne njihovih stališč v medijih, poudarja minister. Ob tem izpostavlja, da procesna zakonodaja ter neodvisnost in nepristranskost sodnikov v naši državi in na evropskih sodiščih zagotavlja, da še tako uspešno medijsko nastopanje ene ali druge strani ne vpliva na izid postopkov. "Odločne trditve na novinarskih konferencah še zdaleč ne pomenijo uspeha v postopku, ki pride šele s pravnomočno odločitvijo. Zato vpliva medijskih nastopov na sodne postopke vseeno ne gre precenjevati," navaja minister.

Po njegovem mnenju bi bilo zato prav, da se vse strani (odvetniki, tožilci, pravobranilci, policija, izvedenci ...) "vzdržijo neprimernih izjav, obveščanja medijev pred uradnimi dejanji v postopkih, izvajanja dejanj predvsem zaradi piar učinkov ter etiketiranja sodišč in nasprotnih strani v postopkih".

Pličanič se je sicer z enakim sporočilom odzval tudi na sredino objavo stranke SDS, da je odprla račun za pomoč članom stranke pri plačilu sodnih stroškov v, kot so navedli, politično motiviranih sodnih postopkih. V stranki so ob tem pojasnili, da je bil predsednik stranke Janez Janša deležen že preko 160 različnih upravnih, političnih in sodnih represivnih ukrepov.

Na to se je odzval tudi predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša, ki "odločno zavrača ponavljajoče se trditve o politični motiviranosti sodnih postopkov".

Ne spreglejte