Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
18.25

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Park vojaške zgodovine Pivka Roman Jakič

Torek, 27. 5. 2014, 18.25

4 leta, 2 meseca

Minister Jakič Mussomeliju: "Naj živi naše prijateljstvo!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Pivki so odkrili spominsko ploščo in posadili lipo v čast zavezništva med Slovenijo in ZDA v obdobju druge svetovne vojne, hladne vojne in partnerstva v Natu.

Dolgoletno prijateljstvo med državama ima korenine v 19. stoletju, ko so se v ZDA s trebuhom za kruhom množično izseljevali Slovenci. Danes tam živi okoli pol milijona ljudi s slovenskimi koreninami.

General in senator slovenske krvi "V Pivki gostimo dva rojaka iz ZDA, ki brez dvoma spadata med najuspešnejše izseljence, senatorja Thomasa Harkina in generala Franka Gorenca," je na slovesnosti ob odkritju spominske plošče v Parku vojaške zgodovine povedal direktor Janko Boštjančič.

Vojaško sodelovanje pa se je začelo pred 70 leti, ko so ZDA začele vojaško pomagati partizanski vojski po vsej takratni Jugoslaviji. Poleg uradnega sodelovanja je bila pomembna pomoč domačinov pri reševanju sestreljenih ameriških in angleških pilotov, kar je po besedah ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija "eno od najbolj plemenitih dejanj te skupne zgodovine". Veleposlanik je omenil velikansko vojaško pomoč ZDA Jugoslaviji v obdobju hladne vojne, s katero so pomagale preprečiti sovjetsko intervencijo. Vojaški muzej v Pivki hrani in razstavlja veliko tankov in težkega orožja iz tistega obdobja. Mussomeli je pohvalil tudi "izjemno profesionalno" Slovensko vojsko, ki z ameriško sodeluje v mednarodnih mirovnih operacijah.

Namen: varovanje svobode in promocija demokracije General Gorenc je poudaril pomen sodelovanja v luči rusko-ukrajinskega spora, saj "samo ena država teh konfliktov ne more rešiti" in je zato skupna obramba zelo pomembna: "Naš skupni namen je varovanje svobode in promocija demokracije." Ameriški general Gorenc, ki je poveljnik zračnih sil Nata in poveljnik ameriškega letalstva za Evropo in Afriko, je prerezal tudi trak ob vhodu v novo muzejsko kantino, ki bo obogatila Park vojaške zgodovine. Spominsko ploščo pa je odkril skupaj z načelnikom generalštaba Slovenske vojske brigadirjem Dobranom Božičem.

Vesel je bil tudi obrambni minister Roman Jakič, ta je posaditev lipe v Parku vojaške zgodovine predstavil kot znak zavezništva, da bo "prijateljstvo med našima narodoma še naprej rastlo in se krepilo". Govor pa je sklenil z besedami: "Naj živi naše prijateljstvo!"

Senator se počuti kot doma Tudi ameriški senator demokratske stranke iz Iowe Thomas Harkin ni skrival navdušenja: "Potovanje v Slovenijo je zame vedno kot potovanje domov. Moja mati je prišla v ZDA iz Suhe pri Škofji Loki. Danes, po 94 letih, to lepo državo vidim skozi njene oči. Čutim toplino Slovencev z njenim srcem. In počutim se kot doma."

Direktor parka Janko Boštjančič je po slovesnosti povedal, da so se z ameriškimi gosti pogovarjali tudi o nadaljnjem sodelovanju in da se v muzeju nadejajo novih eksponatov.

Ne spreglejte