SiolNET. Novice Slovenija
1,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mineva 75 let od osvoboditve taborišča na Ljubelju

1,67

termometer

Ljubelj
Foto: STA

S polaganjem vencev in manjšo slovesnostjo so na Ljubelju zaznamovali 75. obletnico osvoboditve edinega koncentracijskega taborišča na slovenskih tleh in vseh taborišč na območju okupirane Evrope. Govorci so poudarili pomen ohranjanja spomina na vojne grozote kot opomina, da se nikoli več ne ponovijo.

Direktorica Tržiškega muzeja Jana Babšek je v slavnostnem nagovoru izpostavila, da danes marsikdo ne ve, da je bil ljubeljski predor zgrajen s prisilnim delom jetnikov. Ti so bili zaprti v koncentracijskem taborišču, ki je bilo zunanje taborišče Mauthausna. V njem je v izredno težkih razmerah 23 mesecev garalo okoli 2.000 političnih internirancev 13 evropskih narodov, med njimi največ Francozov.

Ohranjanje spomina, da se ne bi kaj takega spet ponovilo

"Ko prebiramo spomine nekdanjih jetnikov, ki so prestajali nečloveške razmere in zlo, se izluščita dve želji - želja po tem, da se nikoli ne pozabi, kaj se je zgodilo, in da se prepreči podobne razmere v bodoče," je po poročanju STA povedala Babškova in spomnila, da so se po drugi svetovni vojni sorodne strahote ponovile tudi v totalitarnih komunističnih režimih in v vojnah novih imperialističnih sil.

Jana Babšek Jana Babšek Foto: STA "Očitno je, da kot človeštvo še nismo našli načina, da bi preprečili zločine, kot so koncentracijska taborišča," je opozorila Babškova, a dodala, da lahko storimo vsaj to, da poskušamo razumeti in se aktivno upirati tokovom, ki lahko vodijo v nove totalitarizme, se spominjamo dogodkov in žrtev ter učimo mlade. Zato je tako pomembno ohranjati avtentični prostor taborišča, ki že sam po sebi vsebuje sporočila o človekovih pravicah in svoboščinah.

"In še en pomemben razlog je, da se prostori, kjer so se zgodili vojni zločini, ohranjajo. S tem preprečimo prikrivanje, revizionizem in zanikanje," je poudarila in dodala misel filozofa Georgea Santayane: "Tisti, ki ne pomnijo zgodovine, so obsojeni na to, da se jim bo ponovila." Tržiški muzej, ki upravlja spominski prostor taborišča na Ljubelju, zato aktivno ohranja spomin na pretekle dogodke, jeseni bo odprl tudi novo stalno razstavo, posvečeno taborišču.

Sodobni izzivi v marsičem podobni tistim iz preteklosti

"Predvsem izobražujemo obiskovalce, mlade, pojasnjujemo vzroke za tako skrajne dogodke in jih spodbujamo k razmišljanju," je pojasnila in izpostavila, da je to smiselno tudi sedaj, ko je minilo 75 let od konca druge svetovne vojne ter odhajajo še zadnje priče dogodkov, saj nam sodobne okoliščine prinašajo številne izzive, v marsičem zelo podobne tistim iz preteklosti.

Ljubelj Foto: STA

Tradicionalna slovesnost za obeležitev osvoboditve taborišča je letos potekala v okrnjeni obliki. Zaradi ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije covid-19 nanjo namreč niso vabili obiskovalcev. "Ampak naši borci pravijo, da če smo med vojno premagali sovražnika, bomo tudi novodobnega skritega sovražnika," je po pisanju STA dejal predsednik koordinacijskega odbora žrtev vojnega nasilja pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Jani Alič.

Spomin, ki naj bo vsem v opomin

Letos je bila načrtovana vrsta proslav ob 75. obletnici osvoboditve taborišč in konca druge svetovne vojne po vsej Evropi, vendar so številne zaradi pandemije odpadle. Alič upa, da bodo prihodnje leto na teh prireditvah znova lahko prisotni. "Moramo ohranjati spomin na zgodovinska dejstva, spomin na naše prednike, spomin, ki naj bo vsem v opomin," je izpostavil.

Pahor za vzor postavil skupni venec Nemčije in Francije

Pred slovesnostjo je potekalo tudi polaganje vencev k spomeniku J'accuse - Obtožujem. Vence so po poročanju STA med drugim položili veleposlaniki različnih evropskih držav in slovenski predsednik Borut Pahor, ki je ob tem posebej izpostavil potezo Nemčije in Francije, ki sta položili skupni venec. "To je lep simbolni dogodek, ki na nek način vabi vse, da se v duhu sprave spominjamo preteklosti, zlasti pa da skupaj gradimo Evropo," je poudaril Pahor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin