Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sobota,
1. 8. 2015,
11.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zoran Milanović Miro Cerar

Sobota, 1. 8. 2015, 11.53

8 let

Milanović o Cerarjevem pismu: Brat, kar je preveč, je preveč

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška dejanja so "obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage", je slovenski premier je v svojem pismu sporočil hrvaškemu kolegu.

"Ne bomo tako prek medijev. Če bo treba, bom šel v Slovenijo, če ne, pa ne. Kaj naj zdaj. Trudili smo se, da damo od sebe najboljše. Ampak, brat, kar je preveč, je preveč," je po poročanju Večernjega lista hrvaški premier Zoran Milanović komentiral odziv slovenskega premierja Mira Cerarja na njegovo pismo.

Hrvaški premier je namreč slovenskemu poslal pismo, v katerem predlaga srečanje, ki ga je pripravljen organizirati na Hrvaškem ali pa se bo odpravil v Slovenijo. Milanović je Cerarja v pismu obvestil tudi o dejavnostih hrvaške vlade in sabora. Milanović: Arbitražni postopek je nepovratno kompromitiran Hrvaški premier je sicer v pismu poudaril, da je arbitražni postopek nepovratno kompromitiran, Hrvaška pa je prepričana, da postopka ni več mogoče nadaljevati na arbitražnem sodišču ne glede na spremembe v njegovi sestavi. Dodal je, da hrvaške dejavnosti ne morejo biti nepremostljiva ovira za nadaljevanje iskanja rešitve za določanje skupne meje ter da skupna prizadevanja dveh držav pri iskanju novega načina reševanja spornega vprašanja nimajo alternative.

Slovenski premier je v svojem pismu hrvaškemu kolegu sporočil, da so ta hrvaška dejanja "obžalovanja vredna, saj so v nasprotju z arbitražnim sporazumom in zanje ni nikakršne mednarodnopravne podlage". Ob tem je poudaril, da slovenska vlada v celoti zavrača argumente, s katerimi Hrvaška utemeljuje ta dejanja. Arbitražni sporazum je in ostaja edina veljavna pravna podlaga za reševanje vprašanja meje med državama, je dodal.

"Drži, da sta Slovenija in Hrvaška zaveznici in partnerici v EU in Natu, pri čemer moram pripomniti, da prisluškovalne afere in enostransko odstopanje od dogovorov in ratificiranih mednarodnih pogodb niso v prid temu zavezništvu in partnerstvu," je Milanoviću še sporočil premier Cerar.

Cerar se veseli srečanja z Milanovićem Premier Cerar se je hrvaškemu predsedniku vlade zahvalil za povabilo na pogovor, na katero se bo z veseljem odzval. Vendar ne zato, da bi – kot v svojem današnjem pismu navaja hrvaški premier – "razpravljala o bodočih skupnih korakih v predložitvi našega bilateralnega problema pred ustrezen mednarodni forum". To smo namreč že storili, je v svojem odgovoru navedel slovenski premier in pojasnil, da je ta forum "arbitražni tribunal, ki nadaljuje delo in je edini forum, ki bo o tem vprašanju sprejel odločitev, pravno zavezujočo za obe strani, v skladu z arbitražnim sporazumom in mednarodnim pravom."

Cerar je hrvaškemu kolegu sporočil, da bo vesel srečanja na Hrvaškem, v Sloveniji ali kje drugje, da mu bo lahko osebno predstavil stališča Republike Slovenije. Predlagal mu je, da se s sestaneta "nemudoma po tem, ko bo arbitražni tribunal odločil o nadaljnjem poteku arbitražnega postopka".

Ne spreglejte