Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2016,
14.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

62

Natisni članek

sabotaža veleizdaja Milan Kučan Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs Janez Janša Janez Janša Igor Bavčar

Torek, 17. 5. 2016, 14.51

6 let, 7 mesecev

Milan Kučan kazensko ovaden zaradi sabotaže in veleizdaje Slovenije ob razorožitvi TO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

62

Milan Kučan | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je vložilo kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika predsedstva RS Milana Kučana zaradi domnevne sabotaže in veleizdaje Slovenije ob razorožitvi Slovenije. Kučan je v prvem odzivu poudaril, da je njegova vest mirna.

V ovadbi, ki so jo vložili tako na vrhovno državno tožilstvo kot na Nacionalni preiskovalni urad, so navedli, da je Slovenija med 15. in 19. majem 1990 izgubila več kot 80 odstotkov od skupaj več kot 110 tisoč kosov pehotnega, protioklepnega in protiletalskega orožja, ki ga je sama plačala neposredno iz sredstev republike, občin in celo podjetij. Za to naj bi bil odgovoren Milan Kučan, saj naj bi za ukaz JLA o razorožitvi slovenske teritorialne obrambe (TO) izvedel še isti dan, ko je bil izdan, a se kot predsednik predsedstva kljub pozivom ni odzval in ni preprečil izpolnjevanja ukaza.

"Predsednik predsedstva je bil takrat edini neposredno izvoljen in dejansko operativen," je dejal predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, saj je Demosova vlada takrat šele prevzemala položaj, zato Kučan nosi vso odgovornost.

Kučan je odredbo o ustavitvi oddaje orožja TO v objekte JLA izdal šele 18. maja popoldne ob 17. uri, kar je bilo po mnenju Hojsa prepozno.

"Razorožitev je bila najnevarnejši poskus blokiranja osamosvojitve Slovenije. Poskus, ki je skoraj uspel," je dejal Janez Janša, ki je takrat ravno prevzemal funkcijo sekretarja za obrambo.

"Danes znani dokumenti kažejo, da jugoslovanska armada Slovenije zelo verjetno ne bi napadla, če bi bila teritorialna obramba tako opremljena, kot je bila pred razorožitvijo," trdi Janša. "Slobodan Miloševič ne bi tvegal spopada s Slovenijo, če bi bila ta polno opremljena."

"Predsedstvo je bilo v polni funkciji poveljnika teritorialne obrambe. Ta pristojnost je bila nesporna. Kljub temu je trajalo od 15. do 19. maja, da je izdalo ukaz o prepovedi oddaje orožja," pravi Janša.

"Ta usodni čas je Slovenijo spremenil. Vse, kar je bilo načrtovano, je bilo zdaj vprašljivo. Načrtovali smo sprejetje nove ustave. Nič od tega ni bilo mogoče," še trdi Janša.

"Nesporno dejstvo je, da je bila TO razorožena, zato da se Slovenija ne bi osamosvojila. Stara komunistična linija v Sloveniji je Slovenijo še vedno videla v okviru Jugoslavije. To je bila legitimna opcija, ki ni kazniva," priznava takratni republiški sekretar za obrambo. "V kazensko odgovornost pa spadajo dejanja, ki so pripomogla k temu, da se v nasprotju z ustavo in zakonodajo Slovenijo razoroži. Nekdo, ki je v funkciji predsednika predsedstva, bi moral protiustaven ukaz preklicati takoj, ko je zanj izvedel. Gre za veleizdajo."

Spomnil je, da je bilo vloženih več kot sto ovadb, a da so bili mnogi pripadniki agresorja, med njimi nazadnje polkovnik Berislav Popov, oproščeni kljub trdnim dokazom o krivdi.

"Večkrat slišimo, da smo pred zakonom vsi enaki in da je Slovenija pravna država. Zdaj bomo videli, ali to res je," je dejal Janez Janša. | Foto: Bojan Puhek "Večkrat slišimo, da smo pred zakonom vsi enaki in da je Slovenija pravna država. Zdaj bomo videli, ali to res je," je dejal Janez Janša. Foto: Bojan Puhek

Zakaj ovadba šele danes? Ker očitno šele danes razčiščujemo, kaj se je takrat dogajalo, je pojasnil Hojs. V VSO dopuščajo možnost, da je kazenski zakonik SFRJ milejši in da se Kučanu sodi po tem.

"Če bo tožilstvo zadevo zavrglo, bo to še en dokaz, da ne živimo v domovini dveh hitrosti, ampak da imamo celo en sodni sistem za najvišje elite, drugega za tiste, ki skrbijo za njihovo ekonomsko podstat, in tretji pravni sistem za t. i. male ljudi," je dejal Hojs.

"Se vam zdi, da veleizdaja zastara prej kot sestrelitev helikopterja?" je na vprašanje o zastaranju Kučanovega ravnanja odvrnil Janša.

Milan Kučan: Moja vest je čista

Kučan je odziv na ovadbo napovedal za sredo. | Foto: Bor Slana Kučan je odziv na ovadbo napovedal za sredo. Foto: Bor Slana

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je za Televizijo Slovenija glede očitkov v kazenski ovadbi združenja VSO dejal, da je njegova vest mirna. Pojasnil je, da ga o načrtovani razorožitvi TO takrat niso obvestili, "ker, kot pravijo, niso imeli v mene zaupanja in bi veliko tvegali". Ob tem je dodal, da bi na podlagi obvestila lahko ravnal drugače.

 

 

 

 

V skladu s kazenskim zakonikom kaznivo dejanje veleizdaje stori, kdor s silo ali grožnjo, da bo uporabil silo, ogrozi obstoj Republike Slovenije, tako poskuša spremeniti njeno ustavno ureditev ali strmoglaviti najvišje državne organe.

Kaznivo dejanje sabotaže stori, kdor zato, da bi ogrozil ustavno ureditev ali varnost Republike Slovenije, prikrito, zahrbtno ali na drug podoben način pri opravljanju svoje delovne obveznosti povzroči veliko škodo državnemu organu, organizaciji, v kateri dela, ali drugemu državnemu organu ali organizaciji.

Ker Kučanu očitajo, da je njegovo dejanje imelo za posledico napad na Slovenijo in smrt več oseb, je za vsako očitano kaznivo dejanje zagrožena kazen od 10 do 15 let.

Ne spreglejte