SiolNET. Novice Slovenija
7,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Medvedka z mladičem napadla lovca: ugriznila ga je v nogo in popraskala po telesu

7,17

termometer

rjavi medved
Foto: STA

V gozdu v bližini Podkraja v občini Ajdovščina je v torek zvečer medvedka napadla lovca. Ugriznila ga je v desno nogo in popraskala po glavi in telesu. Lovec je medvedko pregnal s kričanjem in je po zdravniški pomoči že v domači oskrbi.

Do srečanja med lovcem in medvedko z mladiči je prišlo malo pred 22. uro zvečer. 67-letni lovec je bil na gozdni cesti Podkraj–Bukovje, ko se je po nekajminutni hoji usedel pod drevo in okoli deset metrov stran zagledal medvedko, težko okoli 150 kilogramov, so sporočili z novogoriške policijske uprave.

Takoj zatem je v bližini zagledal še mladiča. V tistem trenutku je medvedka pritekla do lovca, ga ugriznila v desno nogo in popraskala po glavi in telesu. Lovec je nato s kričanjem medvedko z mladičem pregnal in se napotil na urgenco po prvo pomoč. Po nudeni prvi zdravniški pomoči je bil lovec odpuščen v domačo oskrbo.

O napadu sta bili obveščeni intervencijska skupina Zavoda za gozdove in pristojna lovska družina, ki bosta poskrbeli za ustrezne ukrepe.

Ne gre za medvedko, ki bi bila posebej agresivna

medved, kočevski gozd Foto: Christine Sonvilla (www.slovenia.info) Kot so sporočili iz Zavoda za gozdove Slovenije, je intervencijska skupina zavoda po analizi dogodka na kraju srečanja medvedke z mladičem in lovca ugotovila, da je šlo za nesrečno naključje - lovec se je namreč znašel med mladičem in medvedko, ki ga je poškodovala, nato pa se umaknila.

"Vse kaže, da ne gre za medvedko, ki bi bila posebej agresivna, ampak samo kaže ustaljen vzorec obnašanja medvedke z mladiči, ki je ogrožena. Dogodek se je zgodil v strnjenem gozdu zunaj naselja in v ožjem območju medveda," so pojasnili.

Spremljali jo bodo še naprej

Po mnenju zavoda ni potrebe za izredni odstrel te medvedke, jo pa bodo še naprej spremljali in ob zaznani možnosti za ponovitev konflikta ustrezno ukrepali.

Medvedja populacija se je pri nas precej povečala, v državi je okoli 1000 medvedov. S številčnostjo medvedov po pojasnilih zavoda narašča tudi možnost srečanj človeka in medveda, ki se lahko potencialno tudi nesrečno končajo.

Tokratni napad na lovca je drugi napad medveda na človeka letos. Prvi je bil junija v v kraju Vrh pri Želimljah, ko je ravno tako medvedka napadla 80-letno žensko.

medvedka sorita v pirenejih Foto: Office national de la chasse et de la faune sauvage (ONCFS), Francija

Takrat je medvedka planila nad žensko in jo zbila na tla, nato pa začela udarjati po njej. Ob kričanju njenega moža se je prestrašila in zbežala. Po napadu so imeli lovci odločbo za njen odstrel, enaka usoda je čakala njena letošnja mladiča, a so tega v času, ko je veljala odločba za odstrel, preprečevali aktivisti. Po izteku odločbe se je intervencijska skupina odločila, da je ne bodo podaljšali, ker v tem času ni bilo dodatnih konfliktnih srečanj z ljudmi.

Dolgoletno povprečje napadov medveda na človeka je dva do tri na leto.

Zakon dovoljuje odstrel 200 medvedov

Lovci sicer nadaljujejo z uresničevanjem zakona o interventnem odvzemu medveda in volka, ki ga vlada pripravila, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, populaciji medveda in volka pa sta se prenamnožili. Zaradi tega se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto zveri ali tam, kjer jih doslej ni bilo, pa je občutek varnosti omajan.

Zakon dovoljuje odvzem 200 medvedov, od tega 175 z odstrelom, in 11 volkov iz narave. Po zadnjih podatkih zavoda so lovci doslej po zakonu odstrelili 75 medvedov in nobenega volka. Za odstrel volka veljajo posebni pogoji, ki pa so jih pristojni ta teden omilili, da bi lovci lažje izvajali lov.

Na območjih, na katerih je po zakonu dovoljen odstrel, bo ta po novem dovoljen na celotnem območju gibanja tropa, ne le na travniku ob približevanju živalim na paši.

Novost je tudi pri izdaji posebnih odločb na območjih, ki niso zajeta v zakon, a prihaja do napadov volkov. Tako bo agencija za okolje lahko sama začela postopek za izredni odstrel, še vedno pa bo potrebno mnenje zavodov za gozdove in za varstvo narave.

Volk Novice Volkove bodo lahko streljali na celotnem območju, ne le ob pašnikih #video Volk Novice Iztrebljanje volkov bi za vedno spremenilo ekosistem #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin