Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 7. 2013,
10.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

medved živina Gorenjska

Sobota, 13. 7. 2013, 10.43

7 let, 12 mesecev

Medvedi vse pogosteje napadajo živino na pašnikih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medvedi so na območju zgornje Gorenjske že postali stalnica, njihovo število pa se sčasoma povečuje, zato je tudi srečanj z njimi vse več.

V zadnjih tednih je bilo na območju Bohinja več napadov medvedov na živino, kar kmetom povzroča velike preglavice. Zavzemajo se za spremembo načrta upravljanja in za možnost odstrela.

Več napadov v eni noči Direktorja blejske enote Zavoda za gozdove Slovenije Andreja Avseneka skrbi vse večje število takšnih dogodkov. Težave so se pojavile predvsem v zadnjem času, ko so kmetje prignali živino na planine. Težave so predvsem na območju Vogarja in Voj, kjer je medved že pokončal več ovc in koz.

Glede na to, da tudi v eni sami noči opazijo po več napadov, je jasno, da se na zgornjem Gorenjskem zadržuje najmanj pet medvedov.

Planinska paša je tako ogrožena. "Kmetje se upravičeno hudujejo, ker je povzročena škoda velika, plačila pa močno zamujajo , celo za eno leto, in lastniki živine postavljajo vprašanje, ali bodo svojo živino sploh še lahko pasli na planinah," je poudaril Avsenek in dodal, da je rešitev nujna, sicer se bodo planine spraznile in se začele zaraščati.

Alpski prostor neprimeren za stalno bivanje medveda Po Avsenekovem mnenju bi bila potrebna sprememba strategije upravljanja z medvedom v Sloveniji. Ta namreč zdaj alpski prostor opredeljuje le kot prehodno območje oziroma koridor za prehod medveda. Vendar je jasno, da so medvedi postali stalnica, da se na zgornjem Gorenjskem zadržuje od pet do deset medvedov in da tu tudi prezimujejo. Zato je potrebna sprememba načrta upravljanja, ki bo omogočila tudi uravnavanje številčnosti medvedov z odstrelom.

"Alpski prostor, v katerem živimo, je po mojem mnenju neprimeren za stalno bivanje medveda in če bo šlo tako naprej, bo napadov le še več," je opozoril Avsenek. Dejal je tudi, da so že lani obravnavali več kot takšnih 50 primerov, večino napadov je povzročil medved, nekaj pa tudi volk, ki se že nekaj let zadržuje na tem območju. Če ne bo spremembe načrta upravljanja, bo vseh zveri še več, je prepričan Avsenek.

Medtem ko medvedi povzročajo veliko škodo kmetom, pa za obiskovalce običajno niso nevarni. Medvedi so namreč plahe živali, ki se umaknejo, če človeka zaznajo dovolj zgodaj. Težava se pojavi le, če človek medveda preseneti. Ko se ta počuti ogroženega, se lahko odzove napadalno. V zadnjem času je nekaj takih primerov že bilo, pred dvema tednoma se je tako zgodilo nevarno srečanje med človekom in medvedom na Jelovici.

Ne hodite v samotne predele Avsenek ljudem priporoča, naj ne hodijo v res mirne in samotne predele Pokljuke in Jelovice, sicer pa naj se med seboj nekoliko glasneje pogovarjajo, tako da jih bo medved pravočasno slišal in se bo lahko umaknil. Gozdarji pri svojem delu zato uporabljajo posebne kraguljčke, ki si jih obesijo za pas, medvede pa tako opozarjajo na svojo prisotnost.

Ne spreglejte