Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 3. 2015,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ošpice

Ponedeljek, 9. 3. 2015, 13.05

8 let

Medicinska sestra zbolela za ošpicami, čeprav je bila dvakrat cepljena (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medicinska sestra se je okužila z ošpicami pri stiku z deklico, ki ni bila cepljena, in to kljub temu, da je bila sama cepljena dvakrat. Za zdaj zaradi sestre ni zbolel še nihče.

Na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je ena izmed medicinskih sester konec prejšnjega tedna zbolela za ošpicami, ki so bile laboratorijsko potrjene. Po za zdaj znanih podatkih naj bi se zaposlena okužila pri stiku z deklico z ošpicami, ki je bila na pregledu na Pediatrični kliniki.

Obravnavali več kot 300 oseb, cepili jih 60 Kot je na novinarski konferenci dejal strokovni direktor klinike Rajko Kenda, je bila glavna težava ta, da je medicinska sestra delala v sprejemni ambulanti. Tudi zato so takoj začeli identifikacijo otrok, svojcev in osebja, ki so bili v stiku z omenjeno sestro.

Stekla je tudi epidemiološka preiskava, Nacionalni inštitut za javno zdravje pa je pozval vse, ki so v času od ponedeljka, 2. marca 2015, do vključno srede, 4. marca 2015, obiskali sprejemno pisarno Pediatrične klinike v Ljubljani, naj se oglasijo, da se preveri njihova zaščita pred okužbo. Nevarnost za širjenje namreč traja 21 dni, kar pomeni, nekje do 25. marca.

Do zdaj oziroma konec tedna so obravnavali 150 otrok in njihovih spremljevalcev, torej skupno več kot 300 oseb, od tega so cepili 60 otrok in odraslih, ki ali niso bili cepljeni, ali so bili cepljeni zgolj z enim odmerkom, ali pa ni bilo podatka, ki bi dokazoval, da so bili cepljeni.

Preiskava se po besedah predstojnice Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Alenke Kraigher nadaljuje. Danes bodo tako obravnavali še 60 oseb.

Nekateri otroci ne smejo biti cepljeni "Teh problemov ne bi bilo oziroma bi jih bilo bistveno manj, če bi bila precepljenost takšna, kot je bila pred leti. Žal število ljudi, ki menijo, da so ošpice in cepiva zgolj zarota farmacevtskih firm, narašča. In s tem naraščajo tudi naši problemi," je poudaril Kenda.

Dodal je, da je pediatrična klinika mesto, kjer je na enem prostoru zbranih veliko otrok, ki iz različnih medicinskih razlogov ne smejo biti cepljeni.

To so: - otroci s prirojeno neodpornostjo, - otroci s posebnimi zdravili, na primer tisti, ki jim zdravimo levkemijo, - tisti, ki imajo presajene ledvice, jetra ali kateri drug organ.

Te otroke pa varuje zgolj dejstvo, da je preostala populacija ustrezno precepljena.

"Za hip si predstavljajte, da imate doma takšnega otroka, potem pa zboli, in zboli lahko s posledicami, ker vaš sosed meni, da je njegov otrok zdrav in se mu ne more zgoditi nič in da je cepljenje nesmiselno," je še navedel Kenda.

Nekateri kljub cepljenju ne razvijejo popolne zaščite Tudi sestra je zbolela zaradi deklice, ki ni bila cepljena, vendar je v njenem primeru zdravnik ocenil, da zaradi zdravstvenega stanja cepljenost ni primerna. Kje se je deklica okužila še niso ugotovili.

Medicinska sestra je bila sicer cepljena dvakrat, hkrati pa je tudi noseča, kar lahko predstavlja dodatno nevarnost za otroka.

Ob tem je Kraigherjeva pojasnila, da nekateri kljub cepljenju z enim ali dvema odmerkoma ne razvijejo popolne zaščite. Zato je visoka precepljenost še toliko bolj pomembna. Eden od razlogov je, da oseba ne razvije oziroma vzpostavi imunosti, drugi pa je, da po dolgih letih, ko ni več kroženja virusa, oseba ne dobi naravne okužbe oziroma stimulacije in tako ne more osvežiti svoje imunosti.

Kraigherjeva je opozorila tudi, da se zadnja leta zanimanje za cepljenje znižuje, predvsem v večjih mestih, in s tem se znižuje tudi delež cepljenih.

Naša država, ki jo ves čas obkroža kar nekaj obsežnih žarišč ošpic (na primer Nemčija, Italija in BiH), je zelo ranljiva, je še poudarila.

Ne spreglejte