Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 6. 2014,
14.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

anketa Mediana SMC SDS SD

Petek, 27. 6. 2014, 14.05

7 let, 12 mesecev

Mediana: Cerar vodi pred SDS in SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če bi bile naslednjo nedeljo volitve, bi 33,9 odstotka opredeljenih vprašanih volivcev volilo Stranko Mira Cerarja (SMC), 20,6 odstotka SDS, 10,5 odstotka pa SD, kaže zadnja anketa Mediane.

Najbolj stabilno volilno bazo ima medtem NSi, sledita ji SDS in PS, kaže anketa ki jo je objavil spletni portal RTV Slovenija MMC

DeSUS bi dobil 8,4 odstotka glasov opredeljenih vprašanih, SLS 5,1, Zavezništvo Alenke Bratušek 4,8, Pozitivna Slovenija 3,5 odstotka, NSi 3,3 odstotka, Koalicija Združena levica (Demokratična stranka dela - DSD, Iniciativa za demokratični socializem - IDS ter Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije - TRS) 2,7 odstotka, Zeleni Slovenije 1,5, Piratska stranka Slovenije 1,5, Verjamem 1,3, SNS 1,1, Državljanska lista pa en odstotek.

Manj kot odstotek glasov opredeljenih imajo Humana Slovenija, Enakopravni državljani - Naprej Slovenija in Liberalno gospodarska stranka.

Vrstni red enak tudi pri drugačnem seštevanju Če štejemo odstotke podpore vsem strankam skupaj z anketiranci, ki ne vedo, za koga bi volili, ki niso želeli odgovoriti na vprašanje oziroma ne bi volili nobene stranke ali pa se volitev ne bi udeležili, po navedbah MMC vrstni red strank ostaja enak, le odstotki podpore se nekoliko spremenijo.

Tudi po tej metodologiji uživa SMC največjo podporo - zanjo bi glasovalo 26,2 odstotka vseh vprašanih. Druga je SDS s 15,9 odstotka, tretja pa SD z 8,1 odstotka glasov. Sledijo DeSUS (6,5 odstotka), SLS (3,9), Zavezništvo Alenke Bratušek (3,7), PS (2,7), NSi (2,6) in Združena levica (2,1 odstotka). Vse druge stranke imajo podporo enega odstotka vseh vprašanih ali manj.

Zagotovo na volitve 54 odstotka vprašanih Zagotovo se volitev namerava udeležiti 54 odstotkov vprašanih volilnih upravičencev, verjetno pa se jih bo udeležilo 15,2 odstotka. Na volišča verjetno ne bo prišlo 5,6 odstotka vprašanih, zagotovo jih ne bo volilo 20,5 odstotka. 4,6 odstotka vprašanih pa še ni vedelo, ali bo volilo.

Na prvem predvolilnem soočenju na Televiziji Slovenija so predstavili dodatne rezultate ankete, po katerih ima najbolj stabilno bazo volivcev trenutno najmanjša parlamentarna stranka NSi, saj je kar 93,8 odstotka vprašanih odgovorilo, da svoje odločitve za podporo tej stranki na volitvah ne bo spremenilo.

SDS in PS imata isto, 87,5-odstotno podporo, DeSUS pa 84,6-odstotno. Svoje odločitve za izbiro SD ne bo spremenilo 67,3 odstotka vprašanih, za izbiro DL pa 60 odstotkov, sledita jima SLS z 58,3 odstotki in Zavezništvo Alenke Bratušek s 40,9 odstotki.

Kako se bodo volivci odločali? Na vprašanje, kaj bo najbolj vplivalo na njihovo končno odločitev na volitvah, je 32,8 odstotka vprašanih izbralo program strank, 21,4 odstotka pa predvolilna soočenja. Za 15,6 odstotkov bodo najbolj pomembne osebe na listah kandidatov za poslance, za 15,3 odstotke pa mnenje ljudi, ki jim zaupajo. Javnomnenjske raziskave je izbralo 3,6 odstotka, volilno kampanjo političnih strank pa 1,9 odstotka vprašanih.

Mediana je telefonsko anketo izvedla za RTV Slovenija med 23. in 26. junijem med 600 polnoletnimi prebivalci Slovenije.

Ne spreglejte