Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 4. 2018,
19.36

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

34

Natisni članek

Borut Pahor volitve 2018 volitve

Nedelja, 15. 4. 2018, 19.36

6 let

Med strankami vodi SD, Borut Pahor pa je najbolj priljubljen slovenski politik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,97

34

Če bi bile volitve v nedeljo, bi 12,2 odstotka vprašanih volilo SD. Na drugo mesto bi se z 11,9-odstotno podporo uvrstila Lista Marjana Šarca, sledita SDS z 11,6-odstotno podporo in SMC sedmimi odstotki podpore, je pokazala anketa Vox populi. Med politiki je še vedno najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor.

Priljubljenost Marjana Šarca v primerjavi s Pahorjem, ki ostaja najbolj priljubljen slovenski politik, medtem še naprej pada in je trenutno na sedmem mestu. | Foto: STA , Priljubljenost Marjana Šarca v primerjavi s Pahorjem, ki ostaja najbolj priljubljen slovenski politik, medtem še naprej pada in je trenutno na sedmem mestu. Foto: STA ,

Telefonsko raziskavo javnega mnenja Vox populi je za časnik Dnevnik in Radiotelevizijo Slovenija pripravila Ninamedia. Opravljena je bila med 9. in 11. aprilom, v njej pa je sodelovalo 700 anketirancev.

Med strankami bi se po anketi na peto mesto uvrstila Levica s petodstotno podporo. Sledijo stranka DeSUS, ki bi jo volilo 4,3 odstotka vprašanih, in NSi, ki bi prepričala 4,1 odstotka vprašanih. Stranka Alenke Bratušek bi dobila 0,2 odstotka, druge stranke pa 4,7.

Med tistimi, ki so navedli, da bi volili druge stranke, je 11 anketirancev dejalo, da bi volili SLS, šest, da bi volili SNS, pet pa bi jih volilo Dobro državo. Združeno desnico bi volili štirje, po en vprašani pa bi volil Slogo in Listo novinarja Bojana Požarja.

28,8 odstotka vprašanih še ni vedelo, koga bodo volili, 10,2 odstotka pa jih je dejalo, da ne bi šli na volitve. | Foto: Klemen Korenjak 28,8 odstotka vprašanih še ni vedelo, koga bodo volili, 10,2 odstotka pa jih je dejalo, da ne bi šli na volitve. Foto: Klemen Korenjak

Če upoštevamo samo glasove opredeljenih anketirancev, bi največ, po 19 sedežev v DZ dobili SD in Lista Marjana Šarca, 18 sedežev bi dobila SDS, 11 SMC. Sledijo Levica z osmimi poslanci, DeSUS s sedmimi in NSi s šestimi poslanci.

Podpora je v enem mesecu najbolj padla NSi

Večini strank je glede na marčevsko anketo Vox populi, ki je bila narejena pred odstopom Mira Cerarja s položaja predsednika vlade, podpora upadla.

Najbolj opazen je padec podpore pri NSi, ki je v enem mesecu izgubila 0,7 odstotne točke. DeSUS in SMC sta izgubili po 0,6 odstotne točke, SD in Lista Marjana Šarca pa po 0,5 odstotne točke. Najmanj je izgubila SDS, 0,1 odstotne točke. Stranka Alenke Bratušek je ostala pri enaki podpori, podpora Levici pa je zrasla, in sicer za 1,4 odstotne točke.

Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 66,4 odstotka vprašanih, medtem ko jih 28 odstotkov meni, da dela uspešno. Podobno so anketirani vlado ocenili pred enim mesecem. | Foto: Ana Kovač Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 66,4 odstotka vprašanih, medtem ko jih 28 odstotkov meni, da dela uspešno. Podobno so anketirani vlado ocenili pred enim mesecem. Foto: Ana Kovač

Slovenci imajo Pahorja še vedno najraje

Med politiki je še naprej najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor, sledita evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon.

V anketi so volivce tudi povprašali, ali se bodo 13. maja udeležili ponovljenega referenduma o zakonu o drugem tiru in kako bodo glasovali. 46,9 odstotka vprašanih je odgovorilo, da se referenduma zagotovo ne bodo udeležili, 9,4 odstotka vprašanih pa, da se ga verjetno ne bodo udeležili. Verjetno se ga bo udeležilo 13,1 odstotka vprašanih, zagotovo pa 25,5 odstotka.

58 odstotkov vprašanih namerava na referendumu zakon podpreti, 20,3 odstotka bo proti, 21,7 odstotka vprašanih pa še ne ve, kako bo glasovalo.

Ne spreglejte