SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Med najbolj pijanskimi državami na svetu tudi Slovenija

4

termometer

Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pokazalo, da največ alkohola na leto popijejo v Moldaviji (18,2 litra na prebivalca). Slovenci se s 15,2 litra uvrščamo na neslavno deveto mesto.

Zaradi alkohola na leto po svetu umre več kot 2,5 milijona ljudi, kar predstavlja štiri odstotke vseh smrti na svetu. Za posledicami čezmernega uživanja alkohola tako na svetu letno umre več ljudi kot zaradi HIV-a, aidsa, nasilja ali tuberkuloze, je zapisano v poročilu WHO za leto 2011.

V zgornjem predelu lestvice najdemo zgolj evropske države V poročilu WHO je bilo zajetih 193 držav po svetu, pri tem pa so raziskovalci upoštevali porabo piva, vina in žganih pijač. Na podlagi tega je nastala lestvica porabe čistega alkohola v enem letu na osebo. Za Moldavijo, ki je osvojila nič kaj laskavi naslov najbolj pijane države na svetu, se je znašla Češka (16,5 litra na osebo), sledijo pa Madžarska (16,3 litra), Rusija (15,7), Ukrajina (15,6), Estonija (15,57), Andora (15,48), Romunija (15,3), Slovenija (15,2), Belorusija (15,13) in Hrvaška (15,11). V zgornjem predelu lestvice najdemo sicer zgolj evropske države, šele na 13. mestu najdemo Južno Korejo (14,80 litra na osebo).

Poraba alkohola je sicer veliko večja v razvitem delu sveta in manjša v državah z večinsko muslimanskim prebivalstvom. Na samem dnu lestvice najdemo tako Jemen, Pakistan, Somalijo, Mavretanijo in Libijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin