Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 10. 2013,
13.18

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Karitas revščina hrana

Četrtek, 17. 10. 2013, 13.18

1 leto, 8 mesecev

"Med najbolj akutnimi stiskami v Sloveniji je zasvojenost z alkoholom"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob mednarodnem dnevu boja proti revščini se vrstijo opozorila o različnih oblikah revščine v Sloveniji, ki pogosto ostajajo zamolčane.

Na Slovenski karitas tako izpostavljajo problem alkoholizma, vse večjo revščino starejših in razsežnost trgovine z ljudmi. Na Rdečem križu Slovenije so v teh dneh začeli humanitarno akcijo Lepo je deliti. Med najbolj akutnimi stiskami v Sloveniji je zasvojenost z alkoholom, ki je posledica previsoke družbene tolerance do prekomernega uživanja alkohola, brezposelnosti in negotove prihodnost pri mladih, so v sporočilu za javnost zapisali na Slovenski karitas.

"Alkohol je nemalokrat neposreden vzrok ali spremljevalec revščine" Kot poudarjajo, je "alkohol nemalokrat neposreden vzrok ali spremljevalec revščine, nasilja in zlorab". Izsledki zadnjih raziskav kažejo, da se kar 40 odstotkov Slovencev v starosti od 25 do 64 let visoko tvegano opija, deset odstotkov pa jih redno čezmerno pije. Kot eno izmed oblik sodobne revščine Karitas navaja tudi trgovino z ljudmi.

V večji meri se pojavlja ekonomsko nasilje nad starejšimi Tudi starejši se vse bolj srečujejo s problemom preživetja in nezmožnostjo pokrivanja osnovnih stroškov. V zadnjih letih tako pri Karitas opažajo, da je v nekaterih gospodinjstvih pokojnina edini vir za preživetje. V večji meri se pojavlja tudi ekonomsko nasilje nad starejšimi.

Rdeči križ Slovenije je do konca septembra razdelil že 1550 ton hrane Od začetka letošnjega leta do konca septembra je Rdeči križ Slovenije (RKS) razdelil že 1550 ton hrane. V oktobru v skladišča RKS na podlagi ukrepa dobave hrane iz intervencijskih zalog prihaja dodatnih 918 ton hrane, ki jo bodo pomoči potrebnim razdelil do konca leta.

Z akcijo Lepo je deliti zbirajo sredstva za nakupe dodatnih prehranskih paketov Z akcijo Lepo je deliti, ki je stekla v teh dneh, RKS zbira sredstva za nakupe dodatnih prehranskih paketov. Sicer pa na RKS v tem času posebno pozornost namenjajo osnovnošolskim otrokom iz socialno šibkejših okolij. Tako že 13. leto zapored po območnih združenjih organizirajo enodnevne kampanje Drobtinica.

Lani so z akcijo Drobtinica zbrali nekaj več kot 40 tisoč evrov Z njimi RKS dopolnjuje programe socialne pomoči otrokom iz socialno šibkejših okolij, opozarja javnost na vse bolj pereč problem nezadostne in nepravilne prehrane osnovnošolcev ter vzpodbuja solidarnost s tistimi, ki so se znašli v stiski. Z akcijo Drobtinica RKS tudi zbira sredstva za plačilo toplih obrokov hrane za osnovnošolce. Lani je RKS uspelo s to akcijo zbrati nekaj več kot 40 tisoč evrov.

Pomoč Slovenske karitas v hrani je lani prejelo več kot 120.000 oseb Kot kažejo podatki državnega statističnega urada, je pod pragom tveganja revščine v Sloveniji lani živelo 13,5 odstotka prebivalcev ali 271.000 oseb. Poleg teh je bilo še 121.000 socialno izključenih oseb, skupaj torej 19,6 odstotka prebivalcev. Pomoč Slovenske karitas v hrani je lani prejelo več kot 120.000 oseb. Število prejemnikov pomoči v obliki prehranskih izdelkov RKS pa se je s 105.431 v letu 2008 do leta 2012 povečalo za več kot 44.000 oseb.

Ne spreglejte