Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 10. 2014,
23.03

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

analiza Zoran Janković Damjan Damjanovič Boris Popovič Franc Kangler Andrej Fištravec Bojan Šrot Gregor Strmčnik Peter Bossman Sebastjan Jeretič Gašpar Gašpar Mišič Alenka Bratušek

Nedelja, 5. 10. 2014, 23.03

5 let, 6 mesecev

Med kralji Janković, Popovič, Kangler, osmoljenci Gašpar Mišič, Damjanovič in politične stranke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zoran Janković je dvojni zmagovalec. Franc Kangler se je vrnil, za zdaj le v drugi krog. Neodvisni kandidati so boljši kot leta 2010 in so marsikje kandidate političnih strank pustili daleč zadaj.

Po izidih vzporednih volitev smo v uredništvu Planet Siol.net izbrali po pet zmagovalcev in poražencev letošnjih lokalnih volitev.

Zmagovalci volilne nedelje so: 1. Zoran Janković zaradi dvojne zmage. V Ljubljani je še četrtič zmagal v prvem krogu (leta 2012 so bile nadomestne županske volitve po Jankovićevem neuspehu pri sestavljanju vlade). Tudi v tretjem mandatu bi lahko imel v mestnem svetu več kot polovico svetnikov. Janković je pokopan na državni ravni, a ostaja absolutni vladar Ljubljane. 2. Boris Popovič, ker Kopru vlada že 12 let in je znova zmagal v prvem krogu. Obale mu sicer ne bo uspelo ponovno osvojiti kot v njegovih najboljših časih, a bo z njegovim kandidatom Sebastjanom Jeretičem piranskemu županu Petru Bossmanu v drugem krogu povzročil še nekaj sivih las. 3. Franc Kangler zaradi vrnitve v politični ring, od koder so ga "zboksali" mariborski vstajniki in se je zdelo, da je politični mrtvec. Kangler bo sicer v drugem krogu s podlago 18 odstotkov težko premagal župana Andreja Fištravca, a v Mariboru so se volivci že pokazali kot nepredvidljivi. 4. Bojan Šrot, ker bo župan Celja že peti mandat. Nekdanji predsednik Slovenske ljudske stranke je še eden od županov te najstarejše slovenske stranke, ki ji daje upanje, da se lahko vrne na nacionalni politični parket. 5. Gregor Strmčnik, ker je postal župan najmlajše slovenske občine in prepričljivo premagal razvpitega Popovičevega kandidata Gašparja Gašparja Mišiča. Strmčnik, pobudnik ustanovitve občine Ankaran, bo pomemben politični igralec na Obali, saj bo Ankaran Kopru zaradi Luke Koper odščipnil pomemben delež prihodkov.

Poraženci prvega kroga lokalnih volitev so: 1. Damjan Damjanovič zaradi zaostanka za Zoranom Jankovićem na županskih volitvah v Ljubljani, ki je znašal skoraj 40 odstotnih točk. Čeprav je želel zajeti širše volilno telo, mu je, kot kaže, uspelo nabirati le protestne glasove na desnici. Dobil je namreč približno toliko glasov kot kandidati SDS, NSi in SLS v prvem krogu županskih volitev leta 2010 in nekaj manj kot skupna kandidatka NSi in SDS Mojca Kucler Dolinar na volitvah leta 2012.

2. Anton Kranjc, ker se je kot kandidat največje vladne stranke SMC na mariborskih županskih volitvah zlagal, da ni bil pravnomočno obsojen. Nekatere javnomnenjske raziskave pred tem so mu napovedovale drugo mesto, pred Francem Kanglerjem. 3. Gašpar Gašpar Mišič, ker mu za dlje časa ne uspe zadržati ali osvojiti nobene pomembne politične funkcije. Potem ko je bil kratek čas poslanec, nekaj mesecev državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek in sedem mesecev predsednik uprave Luke Koper, bo po porazu na županskih volitvah v Ankaranu ostal le na čelu koprske komunale. 4. Matjaž Zanoškar, ker je bil močno poražen na volitvah za župana Slovenj Gradca. Čeprav občino pozna do obisti kot nekdanji župan, čeprav je bil večkrat poslanec v državnem zboru, so mu afere v preteklosti, tudi tista s sinovo zaposlitvijo na občini, vendarle prišle do živega. 5. Politične stranke, ker so v primerjavi s prejšnjimi volitvami znova izgubile kar nekaj volilne podpore na račun neodvisnih kandidatov. Podatki kažejo, da skupine volivcev in neodvisni kandidati na vsakih naslednjih lokalnih volitvah dobijo več glasov.

Ne spreglejte