Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 5. 2017,
18.22

Osveženo pred

6 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

hrana živila

Torek, 16. 5. 2017, 18.22

6 let, 11 mesecev

Med izdelki za vzhodne in zahodne trge ni bistvenih razlik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
čokolada | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Med 22 izdelki, proizvedenimi za zahodne in za vzhodne trge, uprava za varno hrano pri analizi vrednosti posameznih iskanih hranil ni našla bistvenih odstopanj. V marcu so analizirali 22 vzorcev živil iz skupin prigrizki, čokoladni namazi, čokolade, napolitanke, piškoti, bonboni in instant pripravki za pripravo kakava.

Kot je danes sporočila uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je izvedla analizo na podlagi informacij pristojnih organov nekaterih drugih držav članic EU (Slovaška, Madžarska), iz katerih je bilo mogoče sklepati o različni kakovosti proizvodov, namenjenih za zahodne oziroma vzhodne države članice EU.

V izbranih trgovskih verigah v Sloveniji je v dvojniku odvzela 11 različnih živil z namenom preverjanja razlik v kakovosti živil, proizvedenih za vzhodne oziroma zahodne države. Zadnje so izvedli s primerjavo dejanske vsebnosti nekaterih kakovostnih parametrov, pridobljene z laboratorijskim preskušanjem, z deklariranimi vrednostmi.

Podlaga za presojo o namembnih trgih so bili jeziki, v katerih so bile deklaracije natisnjene pri proizvajalcu. Kot proizvode, proizvedene za vzhodni trg, so šteli, če je proizvajalec deklaracijo natisnil pretežno v slovaškem, češkem, madžarskem, romunskem, bolgarskem, hrvaškem, srbskem, slovenskem jeziku oziroma jezikih, ki se uporabljajo na vzhodnih trgih. Po različnih kakovostnih parametrih so tako analizirali 22 vzorcev živil iz skupin prigrizki, čokoladni namazi, čokolade, napolitanke, piškoti, bonboni, instant pripravki za pripravo kakava.

Izmerjene vrednosti hranil v okviru tolerance

Splošna ocena rezultatov kaže, da med izdelki, proizvedenimi za zahodne trge, in izdelki, proizvedenimi za vzhodne trge, ni bistvenih odstopanj med deklarirano vrednostjo in izmerjeno vrednostjo oziroma so izmerjene vrednosti posameznih iskanih hranil v okviru dopustnih tolerančnih odstopanj.

Primerjava izmerjenih vrednosti med eno in drugo skupino izdelkov prav tako ne kaže na razliko v proizvodih, proizvedenih za vzhodni oziroma zahodni trg. Na podlagi izmerjenih vrednosti so bila dopustna tolerančna odstopanja presežena pri treh izdelkih, in sicer slanem prigrizku, proizvedenem za zahodni trg, v katerem je vsebnost soli v izdelku nižja od deklarirane vrednosti. Enako velja za polnozrnate piškote v izdelku, namenjenem za zahodne trge, kjer je vsebnost prehranskih vlaknin višja od deklarirane, in pri instant pripravku na pripravo kakava, kjer se v izdelku, namenjenem za zahodne trge, glede na izmerjene vrednosti sklepa o nižji vsebnosti kakavovih delov od deklarirane.

"Nobena od ugotovljenih nepravilnosti ne vpliva na varnost živila," so v sporočilu za javnost pojasnili na upravi. Z ugotovitvami so inšpektorji seznanili odgovorne nosilce dejavnosti in jih pozvali k opredelitvi o ugotovljenih neskladnostih.

Splošna ugotovitev izvedenega nadzora je tudi, da so slovenski prevodi deklaracij izdelkov, proizvedenih za zahodne trge, velikokrat neusklajeni z različico v tujem jeziku. Odgovorne nosilce dejavnosti so zato pozvali k njihovi uskladitvi. Stroški analize znašajo šest tisoč evrov.

Ne spreglejte