Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 9. 2015,
12.43

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet pogodba o zaposlitvi odpoved odpravnina nadomestilo za brezposelnost stečaj Pravni telefon

Nedelja, 20. 9. 2015, 12.43

2 meseca, 1 teden

Me delodajalec lahko odpusti, če gre podjetje v stečaj?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Kako je z odpuščanjem, če gre podjetje v stečaj, ter koliko časa sem lahko na zavodu in prejemam denarno nadomestilo, sprašuje naš bralec.

Spoštovani Zijad, delavcu, ki je dopolnil 58 let, ali delavcu, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, delodajalec brez njegovega pisnega soglasja ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Navedeno varstvo pa ne velja: – če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino; – če je delavcu ponujena nova ustrezna zaposlitev pri delodajalcu v skladu s prvim odstavkom 91. člena ali v skladu z 92. členom Zakona o delovnih razmerjih; – če delavec ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi že izpolnjuje pogoje za navedeno varstvo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, razen v primeru sklenitve pogodbe o zaposlitvi v skladu s prejšnjo alinejo; – v primeru uvedbe postopka prenehanja delodajalca.

Če gre družba v stečaj, delavec ni varovan Če gre družba, v kateri je bil zaposlen naš delavec, v stečaj (uvedba postopka prenehanja delodajalca – glej 4. alinejo zgoraj), pa zakon določa, da lahko stečajni upravitelj s 15-dnevnim odpovednim rokom odpove pogodbe o zaposlitvi tistim zaposlenim delavcem, katerih delo je zaradi začetka stečajnega postopka oziroma prisilne likvidacije pri delodajalcu postalo nepotrebno.

To pomeni, da našega delavca v tem primeru ne varuje zgoraj navedena določba zakona, čeprav je dopolnil 58 let. Ima pa v takšnem primeru naš delavec pravico do odpravnine, ki znaša, glede na to, da je pri zdajšnjem delodajalcu delal tri leta, 3 x 1/5 osnove, ki jo predstavlja njegova povprečna mesečna bruto plača v zadnjih treh mesecih pred uvedbo stečajnega postopka.

Glede na določila veljavne zakonodaje pripada našemu delavcu, pod pogojem, da se prijavi na pristojni enoti zavoda za zaposlovanje, denarno nadomestilo za primer brezposelnosti v trajanju 25 mesecev, šteto od dneva prenehanja njegove pogodbe o zaposlitvi, saj je starejši od 55 let (58 let in štiri mesece) in ima več kot 25 let zavarovalne dobe. Izjemno pomembno pa je v našem primeru tudi naslednje: če delavcu ni zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev, pa je kljub temu dal pisno soglasje k odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, mu nadomestilo za primer brezposelnosti ne pripada. Nasvet pripravil: Vinko Berginc, univ. dipl. prav.

Ne spreglejte