SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Matoz o Patrii: Dejanje v obtožnem predlogu sploh ni kaznivo dejanje

4

termometer

Iz dokumenta v sodnem spisu je razvidno, da je Patria plačevala Cekuto in Riedla za lobiranje. Riedl je bil v Avstriji tudi obsojen zaradi tega, ker je domnevno podkupoval preko Cekute, pravi Matoz.

V kratkem, najbrž že na ponedeljkovem naroku, naj bi bila znana sodba v zadevi Patria, v kateri obtožni predlog predsednika SDS in nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo bremeni, da je na neznanem kraju, ob neznanem času in na neznan komunikacijski način sprejel obljubo nagrade v zvezi s postopkom izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.

"Upam, da bo o zadevi pravnomočno razsojeno čim prej" Janšev zagovornik Franci Matoz je za Planet Siol.net pojasnil, da "glede na dejstvo, da dejanje, ki je opisano v obtožnem predlogu, sploh ni kaznivo dejanje in glede na dejstvo, da ni nobenega dokaza", za Janšo pričakuje oprostilno sodbo.

Ker lahko v primeru obsodilne ali oprostilne sodbe pričakujemo pritožbo z ene ali druge strani in s tem nadaljevanje procesa na sodišču, se lahko zgodi, da zadeva Patria še dolgo ne bo dobila končnega epiloga. Matoz pri tem upa, da bo o zadevi pravnomočno razsojeno čim prej in ne v nekaj letih.

Matoz je komentiral tudi dokument iz sodnega spisa, ki ga lahko preberete tukaj. Na vprašanje, kakšen je pomen tega dokumenta in kako si razlaga njegovo vsebino, je odgovoril, da je iz njega razvidno, da je Patria plačevala Jureta Cekuto in posrednika Patrie Wolfganga Riedla za lobiranje in da je bil Riedl v Avstriji tudi obsojen zaradi tega, ker je domnevno podkupoval preko Cekute.

Zagožen in Wolf izločena iz postopka Poleg Janše so kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje, obtoženi še Tone Krkovič, Ivan Črnkovič, Jože Zagožen in Walter Wolf, vendar sta zadnja iz postopka izločena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin