Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 10. 2020,
10.04

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

23

Natisni članek

tožba Bojan Požar

Četrtek, 15. 10. 2020, 10.04

3 leta, 6 mesecev

Bojan Požar izgubil tožbo, a napovedal pritožbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,94

23

Bojan Požar | Foto STA

Foto: STA

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je po današnjem poročanju časnika Večer obsodilo Bojana Požarja na pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta zaradi žaljive obdolžitve in razžalitve Matjaža Štandekerja, sodelavca mariborskega župana Saše Arsenoviča. Sodba še ni pravnomočna, Požar pa je na Twitterju napovedal pritožbo.

Bojan Požar, Melania Trump
Novice Nekdanja načelnica generalštaba Ermenčeva pričala proti Požarju o "psihiatriji"

Matjaž Štandeker je vložil kazensko zasebno tožbo proti Bojanu Požarju zaradi prispevka na spletnem portalu Pozareport.si, v katerem je ta na začetku lanskega leta pisal, da naj bi Arsenovič in Štandeker med preprodajo poslovne stavbe med letoma 2014 in 2016 podkupila bančnike iz Deželne banke Slovenije (DBS), piše STA.

Ni bilo podlage za kazensko ovadbo

Mariborski župan Saša Arsenovič je v takratnem odzivu na to pisanje poudaril, da gre za lažne obtožbe izrazito politično motiviranega medija oz. poraženega tekmeca na volitvah. Štandeker pa se je odločil za pot na sodišče.

Domnevno sporno prodajo poslovne stavbe je preverila tudi policija, a kot danes piše Večer, so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) po preučitvi pridobljene dokumentacije sklenili, da ni podlage za vložitev kazenske ovadbe, in predkazenski postopek končali s poročilom. Na podlagi tega se je tudi Specializirano državno tožilstvo odločilo, da ni bil podan utemeljen sum, da bi neznani storilec storil naznanjeno kaznivo dejanje, še piše časnik, kot navaja STA.

Viktor Knavs
Novice Viktor Knavs meni, da je sodišče Požarju izreklo premilo kazen

Požar napovedal pritožbo

Požarja smo za odziv na odločitev sodišča poklicali po telefonu, a nam je dejal, da je že vse pojasnil na svojem portalu Pozareport.si. Kot je zapisal, so tožbe sestavni del novinarskega in medijskega posla, še zlasti takrat, ko oziroma če sta novinar ali medij dobesedno specializirana za razkrivanje spornih zakulisij politično-poslovne ali kakšne druge scene, povezane s porabo (še bolje rečeno zlorabo) javnega denarja, in objavljanje prikritih umazanij slovenske tranzicije.

V nadaljevanju je zapisal, da je resna težava v tem, da so v Sloveniji še vedno mogoči kazenski procesi zaradi novinarskega dela. "A kljub temu oziroma prav zato se mediji in novinarji tožb, tudi kazenskih, ne smemo ustrašiti ali se jih bati. Treba je samo zdržati in iz vsega tega iziti še močnejši. Kar se mene tiče, jaz to že dokazano zmorem," pojasnjuje Požar.

Včerajšnji sodbi še nista pravnomočni, Požar pa je medtem že napovedal pritožbo.  | Foto: Ana Kovač Včerajšnji sodbi še nista pravnomočni, Požar pa je medtem že napovedal pritožbo. Foto: Ana Kovač

Kot je še zapisal, pri zadevi Štandeker-Arsenovič ni šlo za poročanje o nekem zasebniku ali "prijatelju Saše Arsenoviča", saj je bil Štandeker v času objave obeh spornih člankov javni funkcionar. "Javnost pa ima vso pravico vedeti, kdo je politična ekipa, ki je takrat začela voditi Maribor, drugo največje mesto v državi, še zlasti zato, ker so obstajali utemeljeni sumi in celo dejstva, da sta bila Štandeker in Arsenovič vpletena v sporne in nezakonite posle, novinarji pa imamo dolžnost vse to razkrivati in objavljati. Sicer pa sta vse to, kar sem takrat poročal in objavil jaz, preiskovala tudi policija in državno tožilstvo," je dodal.

Celoten odziv novinarja Bojana Požarja si lahko preberete na povezavi.

Kot še piše, je po objavi dveh spornih člankov Štandeker vložil štiri tožbe, dve kazenski in dve odškodninski, zadnji dve se še nista začeli. "Vloženi kazenski tožbi sta mi očitali kar tri kazniva dejanja, obrekovanje, žaljivo obdolžitev in razžalitev, kar pa pravno ni možno in bi sodnica morala že samo zato obe tožbi zavrniti. Ker pa ju ni, je Štandeker med postopkom sam umaknil obtožbi za obrekovanje in žaljivo obdolžitev ter mi očital zgolj razžalitev. Na koncu pa je sodnica vse po svoje obrnila na glavo in me obsodila za žaljivo obdolžitev," med drugim pojasnjuje Požar.

Dodaja, da zdaj čaka, kako bo sodnica dve sodbi pisno pojasnila, "da bomo pravzaprav sploh (iz)vedeli, pri čem tukaj smo, in potem seveda sledi že napovedana pritožba. Kakorkoli, pravna bitka zaradi teh dveh člankov se šele prav začenja ..." je sklenil Požar.

Poročilo Evropske Komisije o vladavini prava opozarja, da Slovenija spada med (sporne) države, kjer novinarjem po zakonu grozi zaporna kazen za kaznivo dejanja zoper čast in dobro ime. Kazenski zakonik, ki velja od leta 2008, v 158. členu "Razžalitev" veleva, da kdor koga razžali, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. "Če je dejanje iz prejšnjega odstavka storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na javnem shodu, se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev," med drugim opredeljuje člen. Države, ki so v zadnjih desetletjih iz zakonov črtale zaporne kazni za razžalitve ali ogovarjanja, so Bosna in Hercegovina, Gruzija, Gana, Šrilanka, Ukrajina... 
Violeta Tomić in Bojan Požar
Novice Zaradi Požarja spet vroča kri med SDS in Tomićevo #video
Ne spreglejte