SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Maso plač v javnem sektorju bo treba znižati še za 158 milijonov evrov

2

termometer

Gregor Virant bo po napovedih na nadaljevanju pogajanj sindikatom javnega sektorja predstavil ukrepe, s katerimi bi znižali plačno maso skladno s proračunom, sprejetim za letošnje leto.

Vlada se želi o ukrepih dogovoriti do 10. maja. Pogajalci vlade in sindikatov so se v preteklem tednu že dvakrat sestali na pogajanjih, vendar se ukrepov še niso dotaknili. Prvič so namreč pregledali podatke in analize o stanju v javnem sektorju, iz katerih naj bi izhajali. Drugič pa so se lotili stavkovnih zahtev, ki so jih sindikati postavili pred januarsko stavko. Na tem sestanku v četrtek so se odločili, da bodo vsa vprašanja reševali v paketu.

Ob vladnem predlogu ukrepov za znižanje plačne mase pa sindikati pričakujejo, da bodo v ponedeljek na mizi tudi predlogi za spremembe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014. Zakonu namreč sindikati nasprotujejo že od vsega začetka, nekaj časa je že resno kazalo, da bodo sprožili postopke za referendum, a so nazadnje pobudo umaknili.

Spremembe zakona naj bi šle v smeri večje fleksibilnosti pri prerazporejanju sredstev Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je v četrtek dejal, da naj bi šle spremembe zakona v smeri večje fleksibilnosti pri prerazporejanju sredstev. Z njimi naj bi namreč omogočili, da bi lahko del sredstev, ki bi jih z racionalizacijo privarčevali pri materialnih stroških ali investicijskem vzdrževanju, namenili za plače. S tem bi lahko po Virantovih besedah rešili del težave.

Vlada sicer vztraja, da je izhodišče za pogajanja sprejeti proračun, ki maso za plače glede na lansko realizacijo znižuje predvidoma za 6,4 odstotka oz. 288 milijonov evrov. A ker je del znižanja že dosežen z ukrepi iz lani sprejetega varčevalnega zakona, se je treba dogovoriti še, na kakšen način prihraniti še preostalih 158 milijonov evrov.

Linearnim ukrepom na področju plač se ne bo mogoče izogniti Virant, ki naj bi predlog ukrepov predstavil v ponedeljek, je pred dnevi že dejal, da se linearnim ukrepom na področju plač ne bo mogoče izogniti, da pa naj ne bi bili radikalni. Delno rešitev pa vidi tudi v nenadomeščanju tistih zaposlenih, ki se upokojijo ali prenehajo delati zaradi drugih razlogov.

Dogovor pa verjetno ne bo preprost, saj so sindikati v dozdajšnjih izjavah nasprotovali dodatnim znižanjem plač. Stališča med sindikati javnega sektorja sicer niso popolnoma enotna, saj je tudi položaj zaposlenih, ki jih zastopajo, različen.

Glede na sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča pa je odprto tudi vprašanje poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj. Vložena je sicer revizija, a sodba je pravnomočna. Sekretar Sindikata državnih organov Drago Ščernjavič je že dejal, da imajo zahtevek za izvršbo pripravljen in nakazal možnost, da bi ga lahko vložili že v začetku prihajajočega tedna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin