Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
26. 7. 2019,
18.59

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Natisni članek

vročinski val vročina policija pes

Petek, 26. 7. 2019, 18.59

4 leta, 8 mesecev

Mariborski policisti iz vročega vozila rešili psa

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

3

Pes | Foto Policija

Foto: Policija

Policisti so v okolici Maribora iz vročega tovornjaka rešili mladega nemškega ovčarja, ki ga je v vozilu pustil 60-letni lastnik. Pes je po dveh urah muk na vročini zavetje nemudoma poiskal v senci.

Mariborski policisti so bili danes okoli 12.30, ko je zunanja temperatura presegala 30 stopinj Celzija, obveščeni, da je na parkirnem prostoru v bližini enega od podjetij v okolici Maribora na soncu parkirano tovorno vozilo. V njem naj bi bil že dve uri zaprt mlajši pes.

"Na vozilu so resda bila odprta okna, a na tako vročem soncu bi to še vedno lahko bilo usodno za psa. Na srečo so bila odklenjena vrata tovornjaka, zato so jih policisti odprli, izpustili psa in mu ponudili vodo. Pes je zavetje takoj poiskal v senci. Kako vroče mu je bilo, bolj kot tisoč besed pove priložena fotografija," so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Lastnik delal v podjetju

60-letnega lastnika leto in pet mesecev starega nemškega ovčarja so policisti našli v bližnjem podjetju, kjer je izvajal podizvajalska dela. Ker jo je pes, zelo verjetno zaradi prisebnega ravnanja domačinov, odnesel brez posledic, bodo policisti zoper lastnika podali predlog za uvedbo postopka o prekršku drugemu prekrškovnemu organu, in sicer Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

pes z očali
Trendi V vročih dneh ne pozabite na živali #video

Policisti ob tem dogodku izpostavljajo, da v razgretem vozilu (pa čeprav v senci) ni odgovorno puščati nebogljenih oseb ali živali. "Če zapuščamo vozilo za krajši čas, naj pri njem ostane oseba, ki bo lahko v primeru nepredvidljivih situacij pomagala nebogljeni osebi ali živali. Prav tako ni odgovorno puščati v teku vozila in klime v vozilu, saj se opisane nepredvidljive situacije lahko prav tako zgodijo, istočasno pa se motor vozila še dodatno pregreva," so zapisali.

Poudarjajo še, da naj posameznik, ki opazi zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu, o tem takoj obvesti UVHVVR ali policijo.

Za varstvo živali je namreč neposredno pristojna UVHVVR. Zato policisti pred vstopom v vozilo praviloma prek njih poskušajo na kraju zagotoviti prisotnost veterinarja ali njihovega inšpektorja, ki bo poskrbel za žival, če to ni mogoče, pa vsaj pridobiti njihov napotek o ukrepih za zaščito ogrožene živali.

Ne glede na razlog je naloga policistov, da poskušajo čim prej izslediti lastnika živali oziroma vozila in le v primeru, da pri tem niso uspešni, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile. To smejo storiti, ko so izpolnjeni pogoji za vstop v stanovanje in druge prostore na podlagi 218. člena Zakona o kazenskem postopku oziroma 53. člena Zakona o nalogah  in  pooblastilih policije, in sicer če je to nujno za varnost oziroma zavarovanje premoženja. Pri tem je treba paziti, da se pri nasilnem odpiranju vozila ne povzroča nepotrebna škoda, oziroma da način ustreza okoliščinam in nujnosti ukrepov.

Pred nasilnim vstopom v vozilo pa morajo policisti zagotoviti tudi lastno varnost in varnost drugih oseb v bližini, saj žival lahko postane tudi agresivna, še pojasnjujejo policisti.

Ne spreglejte