SiolNET. Novice Slovenija
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Luka Koper: toliko je vredna dividenda na delnico

0,37

termometer

Luka Koper
Država je imetnica 7,14 milijona delnic Luke, ki predstavljajo 51 odstotkov njenega osnovnega kapitala, SDH pa je imetnik okoli 1,56 milijona delnic oz. 11,13 odstotka osnovnega kapitala Luke. Nasprotni predlog je SDH vložil v svojem imenu in za račun države. Foto: Klemen Korenjak

Delničarji Luke Koper so z 98,3 odstotka na današnji skupščini zastopanega kapitala podprli nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH), da se za izplačilo dividend nameni 15,96 milijona evrov oziroma 1,14 evra bruto na delnico. Preostanek od 30,64 milijona evrov lanskega bilančnega dobička po sklepu skupščine ostaja nerazporejen.

Uprava in nadzorni svet sta sicer v zvezi z uporabo bilančnega dobička predlagala, da bi dividenda znašala en evro bruto na navadno delnico. Nasprotni predlog so podali tudi v Vseslovenskem združenju malih delničarjev (VZMD) in predlagali, da bi za dividende namenili 19,6 milijona evrov oz. 1,40 evra bruto na delnico.

Na skupščini, ki je potekala tako fizično kot na daljavo oziroma v elektronski obliki, je bilo prisotnih nekaj več kot 75 odstotkov zastopanega kapitala. Ob tem so delničarji med drugim podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za lansko poslovno leto.

S 1. julijem pet novih nadzornikov

Na skupščini so na predlog SDH imenovali tudi pet novih nadzornikov družbe, predstavnikov kapitala. Dosedanjim nadzornikom Radu Antoloviću, Urošu Iliću, Milanu Jelencu, Andražu Lipotu in Barbari Nose mandat poteče 1. julija. Na predlog SDH so delničarji za nadzornika Luke Koper ponovno izvolili Antolovića, družbo pa mu bodo delali še Andrej Koprivec, Božidar Godnjavec, Franci Matoz in Nevenka Črešnar Pergar.

Med drugim je skupščina dala soglasje k sodni poravnavi z nekdanjimi člani nadzornega sveta Alenko Žnidaršič Kranjc, Elen Twrdy, Andrejem Šercerjem ter Žigo Škerjancem v višini 55 tisoč evrov v zadevi Gašpar Gašpar Mišič.

luka koper 1 Novice S sto metrov daljšo obalo računajo na večji pretovor Luka Koper ladja tanker Posel danes Odprli nov vhod v Luko Koper, ki bo razbremenil promet v mestu

Zato pa skupščina z 89,1 odstotka delnic ni dala soglasja k sklenitvi sodne poravnave z nekdanjimi nadzorniki Marjanom Bezjakom, Orjanom Banom, Borisom Bradačem, Olgo Franca, Metodom Mezkom, Nebojšo Topićem, Markom Valentinčičem in Bojanom Zadelom v zadevi TTI v višini dobrih 248 tisoč evrov. Gre za domnevno oškodovanje Luke Koper pri nakupu poslovnega deleža v omenjenem slovaškem logističnem podjetju.

Kot je navedla predstavnica SDH Simona Razvornik Škofič, bi bila poravnava neprimerna in sporna, saj je predlagani delež poravnave tako nizek, da bi bila ta le simbolična.

Kljub pandemiji zadovoljni s poslovanjem

Delničarji so se uvodoma seznanili tudi z letnim poročilom Luke Koper za leto 2020. Kot je poudaril predsednik uprave Dimitrij Zadel, so lani kljub pandemiji bolezni covid-19 poslovali uspešno in dosegli 32 milijonov evrov čistega dobička, kar je sicer manj kot leto prej, a odstotek več od načrtovanega.

Luka Koper Novice V Luki Koper zasegli več kot 200 kilogramov heroina Luka Koper Posel danes Luka Koper lani z manjšimi prihodki in dobičkom Neptune Koper ladja Avtomoto Slovensko ime, prvič v Kopru: vse posebnosti te ladje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin