Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2011,
17.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

poslanci župani parlament

Torek, 17. 5. 2011, 17.38

8 let

Locirali smo vse! Za zdaj 43:40 ZA nezdružljivost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bo ključno, da sta se podpornikom nezdružljivosti poslanske in županske funkcije priključili poslanki SD Julijana Bizjak Mlakar in Andreja Črnak Meglič, ki nista predlagateljici zakona?

V uredništvu SiOL-a smo danes nadaljevali s preverjanjem, kako bodo danes zvečer glasovali poslanci, ki so predlagali spremembo zakona o poslancih, s katero bi prepovedali hkratno opravljanje poslanske ter županske in podžupanske funkcije, ali pa so javno napovedali možnost, da bi zakon podprli. Danes smo uspeli priklicati še preostale od 48 poslancev. Iz napovedi poslancev smo ugotovili, da naj bi jih 41 lastni zakon podprlo, za preostalih sedem predlagateljev zakona pa je najbolj verjetno, da se bodo vzdržali. Ker sta se danes podpornikom predloga zakona pridružili tudi poslanki SD Julijana Bizjak Mlakar in Andreja Črnak Meglič, ki sta za SiOL zatrdili, da bosta zvečer glasovali ZA, bi se lahko vendarle zgodilo, da bi sedmi poskus ukinitve združljivosti omenjenih funkcij uspel. Ključna bo navzočnost poslancev na glasovanju Če bi namreč vsi preostali poslanci glasovali PROTI, bi bil rezultat 43 proti 40 za podpornike zakona ob sedmih vzdržanih. A napovedovati rezultat sicer javnega glasovanja v tako "tesni tekmi" je nehvaležno, saj je odvisen predvsem od prisotnosti poslancev v trenutku glasovanja. Skoraj nikoli se namreč ne zgodi, da bi bilo ob glasovanju prisotnih vseh 90 poslancev.

Poglejmo, kaj so danes za SiOL povedali poslanci, ki jih doslej še nismo uspeli priklicati ali pa so se izogibali odgovorom. Matjaž Zanoškar (DeSUS) , ki je bil v minulih dneh v tujini, je v zadnjem času izjavljal, da se bo pri glasovanju vzdržal. Tako bo tudi nocoj, je ponovil za SiOL.

Poslanci DeSUS večinsko proti kljub drugačnim napovedim Erjavca? Od njegovih kolegov iz poslanske skupine, Antona Urha in Franca Jurše bo tako odvisno, ali bo obveljala beseda predsednika stranke Karla Erjavca, da bodo poslanci DeSUS večinsko podprli nezdružljivost.

Kdo se boji poslancev-županov? Čeprav je enako za SiOL zatrdil tudi vodja poslanske skupine Joško Godec, ki je ob Vasji Klavori sopodpisnik zakona, je Urh danes v DZ ob predstavitvi stališča poslanske skupine dejal, da poslanci DeSUS-a predloga večinsko ne bodo podprli oziroma da se bo vsak odločal po svoji vesti. Dodal je, da obstajajo argumenti za in proti ter se vprašal, kdo se boji poslancev-županov, iz česar je sklepati, da zakona ne bo podprl oziroma da se bo vzdržal.

Ko se poslanci odločajo pol ure pred glasovanjem "Poslanci DeSUS se bodo odločili pol ure pred glasovanjem. Nihče ne bo proti, nekateri se bodo vzdržani. Osebno se bom odločil tako, kot se bomo dogovorili pol ure pred glasovanjem," je bil po nastopu v DZ za SiOL nejasen Urh. Tudi iz besed Franca Jurše je mogoče sklepati, da bo vzdržan: "Veliko razlogov je za glasovanje za in proti. Ker imamo pomisleke, je odločitev zelo težka."

Hamlet Levanič se je odločil Dejan Levanič (SD), ki je imel včeraj hamletovske dileme, se je danes vendarle odločil, da bo glasoval ZA. Še ena od predlagateljic zakona, Silva Črnugelj (SD), ki se včeraj ni želela opredeliti, nam je danes povedala le, da bomo kmalu izvedeli, kako bo glasovala, saj bo glasovanje zvečer.

Battelli: "Prav zabavno je" Tudi poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli se še ni odločil, ali bo podprl lastni zakon. "Prav zabavno je. Kot da je to najbolj pomembna stvar." Andreja Rihter (SD) pa nam ni mogla odgovoriti, ali je že odločena, ker smo jo ujeli v avtu. Kasneje se na naše klice ni odzivala.

Glasovala bo ZA, ker Zares po nepotrebnem dviga prah Julijana Bizjak Mlakar nam je povedala, da se doslej ni vključevala "v to igro". "Nisem bila niti proti niti za. Zdaj pa imam tega dovolj in želim, da se to vprašanje spravi z dnevnega reda." Poslanka največje vladne stranke meni, da stranka Zares s tem predlogom po nepotrebnem "dviga prah in preusmerja pozornost" s pomembnejših zakonov.

Omenila je predlog zakona o negospodarskih javnih službah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs (Zares), ki po besedah Bizjak Mlakarjeve prinaša komercializacijo in privatizacijo javnih zakonov. "Tu gre za razgradnjo socialne države. To je resen problem, ne pa vprašanje poslancev-županov. To vprašanje se poskuša kriminalizirati, kar ni korektno do poslancev-županov."

Tudi argumenti kdaj prepričajo Andreja Črnak Meglič, ki tako kot Bizjak Mlakarjeva ni podpisnica predloga zakona, nam je povedala, da zakon sicer ne prinaša celovite rešitve, a jo je prepričala današnja argumentacija zagovornikov zakona v DZ.

Med poslanci so tudi "primerki" Cveta Zalokar Oražem (Zares), ki je do danes nismo uspeli priklicati, je dejala, da ni med tistimi "primerki", ki so sprva zakon predlagali, nato pa začeli razmišljali, ali bi ga podprli. Zakon podpira tudi Janez Kikelj (SD), ki je zatrdil, da ni dobil naše elektronske pošte, priklicati pa smo ga uspeli šele danes. "Glede na to, da sem sopodpisnik zakona, ga bom podprl."

Ne spreglejte