Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 4. 2021,
11.15

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

142

Natisni članek

opozicija premier Janez Janša Janez Janša Ustavna obtožba

Petek, 2. 4. 2021, 11.15

3 leta

LMŠ, SD, Levica in SAB v DZ vložile predlog ustavne obtožbe Janeza Janše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,08

142

Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so v DZ vložile predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše. Očitajo mu kršenje več členov ustave in zakonov. Med drugim mu očitajo, da država ni naročila vseh cepiv, ki bi jih lahko, posege v delo medijev in tožilstva. Janša je potezo ocenil kot nov poskus destabilizacije države.

Predlagatelji izpostavljajo, da se je Slovenija decembra lani odrekla dodatni kvoti cepiva, s tem pa številne državljane prikrajšala za pravico do zdravstvene oskrbe. To je po besedah predsednika LMŠ Marjana Šarca sporno zlasti zato, ker je "cepljenje tisto, ki ga vsi priznavajo kot učinkovito v boju proti epidemiji", poroča STA. Šarec je ustavno obtožbo premierja napovedal 17. marca.

Pri posegih v medije predlagatelji Janši očitajo predvsem poseganje v Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki ji je vlada ustavila financiranje javne službe. Pri tem "ne gre za to, kdo je pokazal kakšno pogodbo in kdo je ni, ampak za načrtno uničevanje STA", je na novinarski konferenci dejal Šarec.

"Vlada spodjeda temelje demokracije in si državo kroji po svoje"

Glede tožilstva predlagatelji vladi očitajo, da še vedno ni imenovala petih od desetih lani jeseni predlaganih tožilcev in da zavlačuje tudi s seznanitvijo z izbranima kandidatoma za evropska delegirana tožilca.

Vsi ti očitki kažejo, "da vlada spodjeda temelje demokracije in si državo kroji po svoje". "Na podlagi ideologije krši temeljne človekove in ustavne pravice," je dejala predsednica SD Tanja Fajon.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

"Več kot očitno zato je, da Janez Janša države v krizi ne zna voditi"

Koordinator Levice Luka Mesec je dejal, da ustava jasno določa, kje so meje oblasti. "Vlada pa na žalost dnevno trka ob te ustavno določene meje in jih skuša rušiti," je navedel kot razlog za ustavno obtožbo.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je ocenila, da se je zdravstveni krizi v času epidemije zaradi načina delovanja vlade pridružila še kriza demokratičnih vrednosti. "Več kot očitno zato je, da Janez Janša države v krizi ne zna voditi," je dejala.

Janša se je na vložitev ustavne obtožbe odzval s fotografijo grafa, ki kaže, da je Slovenija osma po precepljenosti v EU. Po podatkih iz grafike je Slovenija na 100 prebivalcev v povprečju razdelila 17,69 odmerkov cepiv, kar je malenkost več kot Španija in nekoliko manj kot Finska.

Ne spreglejte