SiolNET. Novice Slovenija
2,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

LMŠ bo koaliciji predstavila predlog ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

2,29

termometer

LMŠ
Foto: STA

V sodelovanju ministrstva za zdravje in LMŠ nastaja nov predlog za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Predlagajo uvedbo obveznega pavšalnega prispevka, ki ne bo višji od 30 evrov na mesec. Koalicijskim partnerjem ga bodo predstavili prihodnji teden, je v izjavi za medije v DZ napovedal vodja poslancev LMŠ Brane Golubović.

O podrobnostih predloga Golubović danes ni želel govoriti, košarica pravic pa naj se ne bi spreminjala. Če bi bil sprejet, bi predlog začel veljati s 1. januarjem 2021.

"Predlog nastaja v sodelovanju z ministrstvom za zdravje. Tudi poslanska skupina LMŠ sodeluje pri tem, konec koncev smo imeli to v svojem programu," je pojasnil Golubović.

Na ministrstvu so spomnili, da so v sklopu usklajevanj z Levico o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja proučevali različne možnosti. Med njimi je bilo tudi ukinjanje dopolnilnega zavarovanja v dveh korakih. V prvem bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvedli obvezni pavšalni prispevek, ki bi se zbiral na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V drugem koraku pa bi se pripravila celovita rešitev v obliki novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer pa bi šlo za večjo solidarnost in pravičnost pri določanju višine prispevka za posamezne kategorije. Za prvega od dveh korakov poslanska skupina LMŠ išče politično podporo, so navedli na ministrstvu.

Ne ve se še, kdo bo vlagatelj

Predlog bodo drugim koalicijskim partnerjem po Golubovićevih besedah vsekakor poslali iz LMŠ, ker so koordinator koalicije. "Kdo bo vlagatelj - ali vlada ali poslanske skupine, bomo pa še videli," je dejal.

Če ga bodo vložili kot poslanski zakon, Golubović pričakuje, da bo pod predlog podpisana vsa koalicija, mogoče še kdo. Ob tem je poudaril, da bo v tem primeru pred začetkom parlamentarne procedure o predlogu razpravljal še Ekonomsko-socialni svet.

Adriatic Slovenica Novice Z novembrom premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja viša tudi Adriatic Slovenica

Levico, ki je tudi sama pripravila zakonske rešitve glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja, bodo po njegovih besedah o predlogu obvestili istočasno kot koalicijo. Ob tem Golubović priznava, da je predlog Levice stvari pognal naprej, a se pri konceptu zagotavljanja virov niso strinjali in ga zato ne morejo podpreti.

Napovedal je, da bodo zato na odboru DZ za zdravstvo 6. novembra glasovali proti zakonskima predlogoma Levice. Na vprašanje, ali bodo glasovali proti tudi za ceno sodelovanja z Levico, je Golubović odvrnil, da so njihova vrata vedno odprta in da si želijo sodelovanja.

Levica ima dva pogoja

Luka Mesec Foto: STA Koordinator Levice Luka Mesec pa je na vprašanje, ali so se po najverjetnejši zavrnitvi predlogov na matičnem odboru v Levici pripravljeni pogovarjati o predlogu LMŠ, odgovoril, da imajo pri tej vsebini v Levici dva cilja: prenos okoli 50 milijonov evrov, ki jih zavarovalnice zdaj porabijo, v zdravstvo, ter da je plačevanje bolj socialno pravično.

"Če bo naš predlog 6. novembra zavrnjen, bomo seveda iskali poti, kako to uresničiti. Do takrat je še 10 dni. Mislim, da je to najboljša priložnost, ki jo imamo v tem mandatu, da to izpeljemo," je dejal Mesec. Koalicijske stranke je znova povabil, da se uskladijo o njihovem predlogu, da podajo morebitna dopolnila in popravke ter da je to osnova, na kateri bodo gradili ukinitev dopolnilnega zavarovanja.

Podpora njihovemu predlogu je sicer eden od treh pogojev za nadaljnje sodelovanje Levice z vlado. O tem bodo odločali organi stranke, najverjetneje po 6. novembru.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin