Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2019,
11.01

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Natisni članek

pravna fakulteta vesoljsko pravo

Petek, 25. 10. 2019, 11.01

4 leta, 6 mesecev

Ljubljanski študenti najboljši na svetu v poznavanju vesoljskega prava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

3

Pravna fakulteta | Foto STA

Foto: STA

Ekipa ljubljanske pravne fakultete je s četrtkovo zmago na tekmovanju Manfred Lachs Moot Court v Washingtonu postala najboljša na svetu v poznavanju prava vesolja in mednarodnega javnega prava. V finalu je premagala ekipo nigerijske univerze Calabar, so sporočili s pravne fakultete.

Zmagovalno ekipo so sestavljali Katja Grünfeld in Iva Ramuš Cvetkovič, trener Rok Kljajič ter mentorica Vasilka Sancin.

Na svetovnem prvenstvu, ki med 21. in 25. oktobrom poteka v okviru 70. Mednarodnega astronavtičnega kongresa, so se pred sodniki Meddržavnega sodišča v Haagu pomerile zmagovalne ekipe iz Azije, Severne Amerike, Afrike in Evrope. Predhodno je slovenska ekipa zmagala tudi na evropskem tekmovanju. Tam je v finalu tekmovala z ekipo Univerze na Dunaju.

Vse poteka tako kot pred Meddržavnim sodiščem v Haagu

Tekmovanje je sicer potekalo kot simulacija postopka pred Meddržavnim sodiščem v Haagu. Sestavljeno je bilo iz pisnega in ustnega dela. Vsaka ekipa je morala pripraviti dva pisna memoranduma, enega za tožečo in enega za toženo stranko. V njima so ekipe pravno in dejansko utemeljile posamezne zahtevke, ki so jih stranke naslovile na meddržavno sodišče v zvezi s hipotetičnim primerom.

V drugem delu so se ekipe pripravile na ustni zagovor. Ta vsako leto poteka v drugi državi in je sestavljen iz treh krogov. V prvem krogu posamezna ekipa nastopi dvakrat v vlogi tožeče stranke in dvakrat v vlogi tožene stranke. Temu sledi razglasitev najboljših štirih ekip, ki se uvrstijo v polfinale, ki mu nato sledi še finale, so pojasnili.

Manfred Lachs Space Law Moot Court je tekmovanje v poznavanju prava vesolja in mednarodnega javnega prava v organizaciji Mednarodnega inštituta za pravo vesolja in Evropskega centra za pravo vesolja.

Ne spreglejte