Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
6. 12. 2017,
14.22

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Nataša Tul Mandić Rotary porodnišnica UKC Ljubljana

Sreda, 6. 12. 2017, 14.22

6 let, 4 mesece

Ljubljanska porodnišnica od danes z novo porodno sobo za tvegane porode

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
nova porodna soba za tvegane porode, UKC Ljubljana

Desetim drugim porodnim sobam kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra se je danes pridružila porodna soba za tvegane porode v prenovljeni podobi.

Prenova in opremljanje porodne sobe s srečno številko sedem sta vredna 85 tisoč evrov, kar so pokrili s sredstvi različnih donacij, največjo v višini skoraj 66 tisoč evrov je prispeval Rotary Club 25 iz Ljubljane, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Več kot tretjina malčkov Slovenije se rodi v Ljubljani

Predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana doc. dr. Nataša Tul Mandić je spomnila, da v ljubljanski porodnišnici na svet prijoka več kot tretjina slovenskih novorojenčkov, zaradi česar je današnja pridobitev še posebej pomembna.

"Nismo samo največji v državi, smo tudi porodnišnica, kjer spremljamo in zdravimo najbolj bolne in ogrožene nosečnice, porodnice ter novorojenčke iz ljubljanske regije in vse Slovenije," je povedala Tul Mandićeva.

Trideset let je pustilo svoje sledove

Čeprav je porodnišnica v Ljubljani evropsko priznana porodnišnica, diagnostični center za bolezni nosečnic in nerojenih otrok, osrednja slovenska porodnišnica za zdravljenje ter pomemben zdravstveni center za celotno državo, je v nekaterih infrastrukturnih pogledih že krepko obrabljena, saj je bila zgrajena pred 30 leti – takrat še s samoprispevkom.

V porodni sobi 7 potekajo najbolj kritični porodi iz vse države, zato je pomembno, da je sodobno in vrhunsko opremljena ter da hkrati zagotavlja urejeno in pomirjujoče okolje.

Približno štiri petine donacij za prenovo in tehnološko opremljanje porodne sobe za tvegane porode v ljubljanski porodnišnici je prispeval ljubljanski Rotary Club 25, ki je v slabih desetih letih svojega obstoja zbral okrog milijon evrov. | Foto: Rotary Club 25, Ljubljana Približno štiri petine donacij za prenovo in tehnološko opremljanje porodne sobe za tvegane porode v ljubljanski porodnišnici je prispeval ljubljanski Rotary Club 25, ki je v slabih desetih letih svojega obstoja zbral okrog milijon evrov. Foto: Rotary Club 25, Ljubljana

V slabem desetletju svojega obstoja je glavni donator prenovljene sobe za tvegane porode Rotary Club 25 iz Ljubljane, ki šteje 20 članov, s projekti, ki jih združujejo pod imenom ZATO!, zbral okrog milijon evrov donacij. Večinoma so jih namenili za nakup opreme ali prenovo prostorov, ki so nujno potrebni ob rojstvu, oskrbi ali razvoju novorojenčkov, porodnic in šolarjev.

Odprtje prenovljene porodne sobe za tvegane porode je pospremila razstava slik Marjane Drčar, prve glavne babice porodnega bloka v novi porodnišnici Ljubljana, so še sporočili iz največje slovenske zdravstvene ustanove.

Ne spreglejte