SiolNET. Novice Slovenija
0,89

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ljubljanski mestni svetniki pred počitnicami dvignili cene vrtcev

0,89

termometer

Vrtec
Če bodo mestni svetniki potrdili predlog občine, se bodo cene vrtcev za starše zvišale za 14 odstotkov. Fotografija je simbolična. Foto: Getty Images

Ljubljanski svetniki so na zadnji seji pred poletnimi počitnicami z 22 glasovi za in 14 proti podprli predlog občine o 14-odstotnem zvišanju cen vrtcev. Do predloga občine so bili kritični v več opozicijskih svetniških klubih, kjer so med drugim predlagali postopno zvišanje.

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je ob predstavitvi predloga občine pojasnila, da cen vrtcev v Ljubljani niso zvišali že od leta 2008. Občina je leta 2012 izvedla le manjšo uskladitev za materialne stroške v višini 11 evrov, a je bilo to povečanje pretežno v breme Mestne občine Ljubljana, je dejala.

vrtec otroci Novice V Ljubljani napovedujejo podražitev vrtcev

Janković: Občina z dvigom cen čakala do zadnjega

Tudi župan Zoran Janković je poudaril, da je občina z dvigom cen čakala do zadnjega, da je imela pripravljene vse izračune, medtem ko so ostale občine cene dvigovale sproti. Mojca Škrinjar iz svetniškega kluba SDS je menila, da bi bilo sprotno zviševanje cen tudi v Ljubljani bolj smiselno.

"Mislim, da tistim, ki ste prepričani, da je to prava poteza, ta ne bo prinesla tistega, česar si želite, sprejemanja v družbi," je dejala Škrinjarjeva in poudarila, da je enkratno povišanje izjemen udarec za žepe staršev. Predlagala je povišanje v vsaj dveh, treh delih. "Niso se zvišale vse plače, zvišale so se samo javnim uslužbencem, nekateri pa delajo tudi v gospodarstvu, tam sistemskega zvišanja ni bilo," je opozorila.

Z njo se je strinjal tudi strankarski kolega Anže Logar. "Vsak, ki vidi odstotek podražitve, je šokiran," je menil. Kot je poudaril, v Sloveniji govorimo o majhni rodnosti, nimamo pa vizije, kako bi pospešili naravni prirastek. Eno od perečih področij je stanovanjska problematika, drugo pa tudi odnos do otrok. "Kaj država in občine ponujajo družinam, da bi se odločile za otroka," je vprašal.

Visoka podražitev

Mojca Sojar (NSi) je v razpravi pozvala k previdnosti pri dodelitvah različnih olajšav za starše. Kot je opozorila, nekateri poznajo različne obvode, med drugim prikazovanje samohranilstva, življenje na ločenih naslovih in podobno.

Tudi svetnica Levice Urška Honzak je opozorila na visoko podražitev. Podražitev je ponazorila na tričlanski družini z dveletnim otrokom, v kateri starši zaslužijo med 1.300 in 1.660 evrov na mesec. Ti za vrtec trenutno plačujejo 146 evrov na mesec, po podražitvi pa bodo skoraj 166,32 evra, je dejala. Kot je poudarila, je to 250 evrov na leto več, kar ni majhen znesek ob upoštevanju, da je življenje v Ljubljani že tako drago.

Podražitvi medtem ni nasprotovala svetnica SAB Maša Kociper. Kot je dejala, je vsaka podražitev, še posebej takšna, ki zadeva otroke, občutljiva, "najlažje pa je ob tem tuliti v opozicijski rog". "Tudi jaz sem opozicija, pa se ne bom pritoževala. V tej družbi se bomo morali odločiti, kaj si želimo," je dejala.

Kakovostno javno šolstvo

Po besedah Kociprove te dni v DZ teče žolčna razprava o tem, ali smo za kakovostno javno šolstvo ali za več zasebnega. Sama se je zavzela za kakovostno javno šolstvo in kakovostno javno predšolsko vzgojo, če pa to želimo, je treba za to nekaj plačati, sicer bomo po njenih besedah bitko proti zasebnim šolam izgubili.

Skozi preostale točke dnevnega reda so se svetniki na današnji seji sprehodili skoraj brez razprave. Nekoliko so se zadržali pri dopolnjenem osnutku podrobnega prostorskega načrta za območje predvidenega moškega zapora v Dobrunjah, ki so ga svetniki potrdili. Naročnik projekta je ministrstvo za pravosodje, ki investicijo ocenjuje na 68 milijonov evrov, med možnostmi financiranja pa se pojavlja tudi javno-zasebno partnerstvo.

Asta Vrečko iz Levice je ob tem dejala, da se zdi, čeprav občina nima vpliva na to, smiselno poudariti, da "take stvari" ostanejo na ravni javnih investicij. Janković je odvrnil, da v javno-zasebno partnerstvo pri gradnji zapora "ne verjame toliko". Na ministrstvu za pravosodje sicer pričakujejo, da bodo mestni svetniki o končnem predlogu prostorskega načrta za dobrunjski zapor odločali jeseni.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • falco1 / 08.07.2019. ob 16:18 0 0

  Pa dejte še dve leti počakat, da tamauga v šolo spravim.

  0 0
 • cuota / 08.07.2019. ob 18:44 0 - 1

  Sistem prirejen tako,da bo v naši ubogi državici rojstev čimmanj in vrtce bodo polnili otroci beguncev....

  0 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin