SiolNET. Novice Slovenija
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani napovedujejo podražitev vrtcev

0,18

termometer

vrtec otroci
Foto: Bor Slana

Mestna občina Ljubljana (Mol) je pripravila predlog sklepa, ki zvišuje cene vrtcev za starše za 14 odstotkov. Kot so pojasnili na Molu, cen niso zvišali že od leta 2008, sredstva za programe predšolske vzgoje v proračunu Mola pa so odtlej povečali že za skoraj deset milijonov evrov. Mestni svet bo o predlogu odločal julija.

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je na novinarski konferenci pojasnila, da cen vrtcev v Ljubljani niso zvišali že od leta 2008. Mol je leta 2012 izvedel le manjšo uskladitev za materialne stroške v višini 11 evrov, a je šlo to povečanje pretežno v breme Mola.

Več denarja za zaposlene, živila in fiksne stroške

Kot je opozorila Fabčičeva, so se stroški za zaposlene v vrtcih od leta 2008 povečali za 21,5 odstotka, povprečne mesečne plače prebivalcev Ljubljane pa za 26,2 odstotka. Razlika je v teh 11 letih nastala tudi na področju stroškov živil v vrtcih, ki so porasli za 14,5 odstotka, je dodala. Fiksni stroški poslovanja vrtcev so se medtem od zadnje uskladitve zvišali za 12,7 odstotka.

Od leta 2008 skoraj deset milijonov evrov več

Leta 2008 je imela Ljubljana za programe predšolske vzgoje v proračunu po besedah Fabčičeve 42,6 milijona evrov, letos pa je ta znesek narasel na 51,6 milijona evrov.

Za vzdrževanje je občina namenila 246 milijonov evrov

Poleg tega Mol sam financira tudi investicijsko vzdrževanje. Od leta 2006 je v vrtcih zamenjal vse azbestne strehe, statično in energetsko saniral stavbe, obnovil igrišča, igralnice za otroke ter zgradil nove večnamenske prostore za sproščeno in varno igro otrok. Zgradila je tudi 104 nove oddelke, tako da je omogočil vstop v vrtec za dodatnih 3.028 otrok, je naštela. Mol je tako med letoma 2006 do 2019 za investicije in investicijsko vzdrževanje v objektih v vzgoji in izobraževanju namenil 246 milijonov evrov.

vrtec hrana otroci Foto: Bojan Puhek

Skladno s tem bodo mestnemu svetu predlagali zvišanje enotnih cen vrtcev. Glede na predlog bi se cene programov v povprečju zvišale za 19 odstotkov, pri čemer se bodo za starše okrepile za 14 odstotkov.

Cene za prvo starostno obdobje, ki je najdražje, bodo v drugem dohodkovnem razredu porasle z 38,80 na 44,06 evra, v petem dohodkovnem razredu s 145,99 na 166,32 evra, v devetem dohodkovnem razredu pa s 321,17 na 365,90 evra.

Starši bi po novem krili 28,9 odstotka stroškov v vrtcih. Trenutno krijejo 26,2 odstotka stroškov.

Ugodnosti za starše pa po besedah načelnice ne spreminjajo. Med njimi so upoštevanje stanovanjskega kredita, rezervacije in znižanje plačila za starše iz Ljubljane, ki imajo otroke v vrtcih v drugih občinah.

Janković upa, da predlog ne bo naletel na populizem

Ljubljanski župan Zoran Janković je poudaril, da bo to prva prava podražitev vrtcev po letu 2008 in da ta tema "ni prijetna za nikogar". Glede na to, da so zdaj vrtci v Ljubljani med najcenejšimi v državi in da bi bili tudi po predlaganem zvišanju cen glede na preostale mestne občine nekje v povprečju, upa, da pri sprejemanju predloga na julijski seji mestni svetniki ne bodo posegali po populističnih prijemih. Prepričan je, da so ljubljanski vrtci najboljši, veseli pa ga tudi, da je vključenost otrok v vrtce v Molu 92,3-odstotna. S tem Ljubljana presega slovenske in evropske cilje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin