Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2020,
16.43

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

sodba odpoved Lidl

Petek, 24. 4. 2020, 16.43

3 leta, 11 mesecev

Lidl: Odpoved delavke po ugotovitvah sodišča ni bila nezakonita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Lidl | Foto Reuters

Foto: Reuters

Delovno sodišče je po navedbah Lidla s sklepom v zvezi z zadržanjem odpovedi njihove zaposlene Tjaše Kozole zavzelo stališče, da ta odpovedi ni podal zaradi sindikalnega delovanja delavke, temveč zato, ker je kršila delovne obveznosti. Iz obrazložitve začasne odredbe izhaja, da odpoved ni bila nezakonita, so danes sporočili iz Lidla.

Lidl
Novice Previdno: z zlorabo Lidlovega imena vas želijo neznanci ogoljufati

Sodišče je po navedbah Lidla Slovenija v večjem delu predlog delavke za zadržanje učinkovanja odpovedi tudi za čas sodnega spora zavrnilo, saj je ugotovilo, da zahteva ni verjetno izkazana in da je Lidl Slovenija postopal skladno z zakonom o delovnih razmerjih, piše STA.

Napovedala pritožbo

Le v manjšem delu je ugodilo njenemu predlogu in začasno zadržalo učinkovanje redne odpovedi iz krivdnih razlogov do pravnomočne odločitve o predlogu za izdajo začasne odredbe, ker je kot predsednica sindikata zahtevala, da se odpoved zadrži še 30 dni od vročitve odpovedi, so dodali.

"Posledica te začasne odredbe je, da se je datum prenehanja delovnega razmerja zaposlene v podjetju zamaknil. Delavki v tem času ni treba priti na delo, prejemala pa bo plačo poslovodje pri Lidlu Slovenija, kar je 3000 evrov bruto," so zapisali v družbi.

Lidl Slovenija | Foto: STA , Foto: STA ,

Kozoletova se bo na odločitev sodišča pritožila, je danes za STA povedal generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič in dodal, da z začasnim zadržanjem ni zadovoljen. Zahtevali bodo tudi mediacijo, a ne verjame, da bo Lidl nanjo pristal.

Ne glede na to se ne bodo vdali, je napovedal, tako da se bodo še naprej borili proti podjetju. "Ti ljudje mislijo, da lahko z denarjem v tej državi delajo vse in da so nad zakoni. Sicer ves čas hodijo po robu, čim jih opozoriš, neko napakico popravijo, a naredijo že drugo. To je noro," je bil kritičen, poroča STA.

Nadrejeni naj bi iskali napake in pritiskali na zaposlene

Rožič je pojasnil še, da so se jim v zadnjem obdobju oglasile še druge poslovodkinje, ki so doživele podobne zgodbe kot Kozoletova. Nadrejeni naj bi iskali napake in tako pritiskali nanje, da so podpisale sporazumne odpovedi pogodb o zaposlitvi.

"Naveličajo se jih, predolgo so pri njih in morajo iti. Naša država pa kot naša država na vse to gleda z božjo milostjo," je bil oster sindikalist. Pri tem se je posebej obregnil ob zaposlitve za skrajšani delovni čas v kombinaciji z neenakomernim razporejanjem delovnega časa v Lidlu.

Lidl | Foto: Reuters Foto: Reuters

Pri takih pogojih bodo šle trgovke v pokoj pri 70 letih, je dejal. Hkrati pa zaradi neenakomernega delovnega časa ne morejo delati še česa drugega, je izpostavil. V tej luči se je zavzel za spremembe zakonodaje tako, da bodo trgovke zaposlene za polni delovni čas.

Potem ko je Lidl Kozoletovi kljub pritiskom slovenskih sindikatov z vseh vetrov odpovedala pogodbo o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, so v sindikatu delavcev trgovine sicer ves čas trdili, da se je gonja proti njej začela, potem ko je pred dobrim letom sindikalno organizirala sodelavke v podjetju in si začela prizadevati za začetek socialnega dialoga, še navaja STA.

meso
Novice Mesne izdelke umaknili tudi Engrotuš, Lidl, Hofer in Mercator #video
Ne spreglejte