Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2012,
17.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravilo

Sreda, 7. 3. 2012, 17.52

7 let, 12 mesecev

Lekarni Ljubljana skoraj 20.000 evrov kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Javni zavod Lekarna Ljubljana mora plačati 19.596,48 evra premoženjske koristi, ki jo je pridobila s prodajo industrijsko izdelanih zdravil, za katere pa ni pridobila ustreznega dovoljenja.

Lekarna Ljubljana je leta 2009 dala v promet industrijsko izdelana zdravila Metafen tablete, Ascalcin Plus z okusom limone, Ascalcin Plus z okusom grenivke, Paracetamol tablete, Rhinafen tablete, Glukozamin kapsule in Vitamin C tablete, pri čemer ni dobila dovoljenja za promet z zdravilom ter jih označevala in predstavljala kot galenske izdelke. Agencija je v postopku proti zavodu ugotovila kršitev zakona o zdravilih.

Novico o sodbi so posredovali iz Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP). Tako je JAZMP na osnovi kršitve konec januarja 2010 izdala upravno odločbo, s katero je prepovedala izdelavo in promet z omenjenimi zdravili. Pravni osebi so v upravnem postopku, ki ga je vodila agencija, izrekli globo v višini 8000 evrov, odgovorni osebi pa globo v višini 400 evrov. Pravni osebi je bil izrečen tudi odvzem premoženjske koristi, ki jo po pravnomočnosti odločbe opravi sodišče.

Protikorupcijska komisija: Lekarna Ljubljana je ravnala koruptivno Poleg tega so v odločbi po upravnem postopku odredili tudi prepoved nadaljnje izdelave teh izdelkov v galenskem laboratoriju Lekarne Ljubljana, v katerem je sicer potekal samo končni del proizvodnje. Prodajo izdelkov je obravnavala tudi protikorupcijska komisija in ugotovila, da je lekarna s prodajo "zdravila brez dovoljenja za promet z namenom pridobitve neupravičene premoženjske koristi" ravnala koruptivno.

V agenciji so še zapisali, da se lahko Lekarna Ljubljana zoper sodbo okrajnega sodišča pritoži na višje sodišče v osmih dneh po vročitvi.

V Lekarni Ljubljana sodbo še proučujejo V Lekarni Ljubljana so sodbo prejeli in jo še proučujejo. Ob tem pa pojasnjujejo, da je bil omenjeni spor tudi posledica zakonsko nejasne razmejitve med industrijskimi in galenskimi izdelki. "Vsa zdravila, ki pridejo iz našega galenskega laboratorija, so varna in učinkovita, sam laboratorij pa ima vse potrebne certifikate in je nadzorovan s strani pristojnih institucij," so navedli.

Ne spreglejte