Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 12. 2013,
20.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lekarna Ljubljana

Ponedeljek, 9. 12. 2013, 20.23

8 let

Lekarna Ljubljana bo od ljubljanske občine kupila poslovno stavbo in prostore, v katerih že deluje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lekarna Ljubljana bo od ljubljanske občine kupila štiri nepremičnine - prostore upravne stavbe na Komenskega ulici, poslovne prostore lekarne Bežigrad in Moste ter lekarne pri šišenski knjižnici.

Mestni svetniki so namreč na seji lekarni dali soglasje za te posle, slišati pa je bilo opozorila, da nakup ni potreben.

Za nakup ima zagotovljenih 6,2 milijona evrov Omenjene nepremičnine so v lasti Mestne občine Ljubljana (MOL), Lekarna Ljubljana pa ima nekatere v upravljanju, druge pa uporablja na podlagi najemnih pogodb. Za nakup ima zagotovljenih 6,2 milijona evrov, utemeljuje pa ga s tem, da lastništvo nepremičnin lekarni zagotavlja večjo varnost poslovanja. V primeru najema ali upravljanja poslovnih prostorov namreč za zavod obstaja stalno tveganje odpovedi pogodbe s strani lastnika nepremičnine, je zapisano v gradivu za sejo.

Mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek je pri tem vprašal, kako bi se lahko spremenile prioritete lastnika nepremičnine, torej MOL. "V bife, trgovino," je vprašal in pri tem opozoril še na to, da je Lekarna Ljubljana z občino Postojna podpisala pogodbo o ustanovitvi nove lekarne v Postojni. Po Jazbinškovih besedah gre za pohod Lekarne Ljubljana z namenom uničevanja lekarn na drugih lokacijah.

Svetnica DeSUS Meta Vesel Valentinčič: Argumenti sveta Lekarne Ljubljana so vprašljivi Svetnica DeSUS Meta Vesel Valentinčič pa se je dotaknila sredstev, ki jih Lekarna Ljubljana namenja za nakup omenjenih nepremičnin. Spomnila je, da cilj javnega zavoda ni pridobivanje dobička, presežek prihodkov pa sme uporabiti za opravljanje in razvoj dejavnosti. Po njenih besedah so argumenti, ki jih navaja svet Lekarne Ljubljana za nakup nepremičnin, vprašljivi, glede na to, da gre za javni zavod. Med argumenti namreč navajajo, da lastni poslovni prostori dvigujejo bonitetno oceno lekarni in komercialno moč na trgu.

Proti nakupu nepremičnin je tudi mestni svetnik SDS Mirko Brnič Jager. Pojasnil je, da nakup ni potreben. "Če bi za njim stale konkurenčne družbe, negotovost na trgu, bi bil za nakup," je dejal. V tem primeru gre po njegovih besedah za razmerje med materjo in hčerjo, zato je prenos lastništva v nasprotju s poslovnostjo javnega zavoda. Povedal je še, da se lahko omenjeni nakup nepremičnin izkaže za slabo poslovno odločitev. Svetnik LDS Slavko Slak pa nasprotno pri nakupu ne vidi težav. "Lekarna Ljubljana ima denar in bi rada nepremičnine kupila, MOL pa prodala," je dejal.

Ne spreglejte