SiolNET. Novice Slovenija
1,99

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po ustavitvi naložbe v novo tovarno Lek na Prevaljah ukinja proizvodnjo antibiotikov #video

1,99

termometer

Potem ko so pred mesecem dni iz Leka sporočili, da kljub novozgrajeni hali ne bodo širili proizvodnje na Prevaljah, je danes vodstvo Leka medijem pojasnilo, da bodo tam v dveh letih ukinili proizvodnjo antibiotikov, lokacija pa bo dobila novo vlogo. Zaposleni, skupno jih je 320, bodo dobili možnost prekvalifikacije, za novo halo pa se zanima Tab.

Farmacevtsko podjetje Lek, ki spada pod okrilje Novartisa, ima na Prevaljah 250 redno zaposlenih in 70 agencijskih delavcev. Prve uradne informacije o nadaljnjih načrtih koncerna je del zaposlenih od nadrejenih dobili že v ponedeljek, pogovori z zaposlenimi pa se nadaljujejo do vključno četrtka. Proizvodnja antibiotikov je medtem ustavljena, delavci pa so na plačani odsotnosti, a prihajajo na sestanke z nadrejenimi o načrtih na lokaciji.

"Lek v Sloveniji dobiva dodatno vlogo in za potrebe Novartisovih tehničnih operacij ustanavljamo v Sloveniji globalni operativni center. V njem bomo izvajali aktivnosti, povezane z logistiko, oskrbovalno verigo, nabavo, kontrolo kakovosti, proizvodno znanostjo in tehnologijo ter inženiringom. In lokacija Prevalje postaja integralni del tega globalnega operativnega centra," je po prvih jutranjih sestankih z zaposlenimi v izjavi za medije na Prevaljah povedal novi predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo.

Nov objekt tovarne Lek v Prevaljah Posel danes Lek ustavlja naložbo v novo tovarno na Prevaljah

"Vsi delavci bodo dobili priložnost, da se prekvalificirajo"

Lek Foto: STA Preoblikovanje lokacije Prevalje in s tem ukinitev proizvodnje antibiotikov, ta se bo tako dogajala v sosednji Avstriji, bosta trajala prihodnji dve leti.

"Vsi delavci bodo dobili priložnost, da se prekvalificirajo in usposobijo za nova delovna mesta. V teh dveh letih bo potekala proizvodnja, postopoma se bodo ustanavljala nova delovna mesta in postopoma bomo prenašali proizvodnjo v Avstrijo," je dodal direktor Antiinfektivov Prevalje Roman Burja.

Po besedah Ljolje Lek s tem, ko v okviru Novartisa pridobiva dodatno vlogo, še dodatno utrjuje prisotnost Novartisa v Sloveniji, hkrati pa dajejo tudi zavezo za "nadaljnjo prisotnost na Koroškem".

Pojasnil je še, da bo Novartisov globalni operativni center, del katerega bo prevaljska lokacija, izvajal aktivnosti za celotno Novartisovo proizvodno mrežo, za njegovo delovanje pa bodo v Sloveniji potrebovali "nekaj sto ljudi", kar pomeni oblikovanje dodatnih delovnih mest v Sloveniji. Globalni operativni center v Sloveniji bo eden od dveh v okviru Novartisovih tehničnih dejavnosti, drugi bo v Hyderabadu v Indiji.

Vodstvo Leka se je danes sestalo tudi z županom Občine Prevalje Maticem Tasičem. Ta je po sestanku v izjavi medijem izrazil upanje, da bodo "v Ljubljani spoznali, da so lahko Prevalje tudi sedež tega centra". Tasič meni, da ima koroški prostor veliko dobrega, visoko izobraženega kadra, ki išče zaposlitvene možnosti in tako upa v dobro zgodbo, saj se hkrati obeta tudi prihodnost v novozgrajeni Lekovi hali.

Tab Mežica se zanima za nakup Lekove proizvodne hale na Prevaljah

Ljolja je danes tudi razkril, da so s podjetjem Tab Mežica podpisali pismo o nameri, v katerem Tab izraža namero za nakup Lekove novozgrajene proizvodne hale na Prevaljah. Druge podrobnosti o tem za zdaj niso znane. V Leku računajo, da bo del zaposlenih iz Leka dobil tudi možnost zaposlitve v Tabu, tam pa, kot je znano, razmišljajo o tem, da bi dosedanjo proizvodnjo akumulatorjev dopolnili tudi s proizvodnjo litij-ionskih baterij.

Podpis omenjenega pisma o nameri s podjetjem Lek so v izjavi za javnost danes potrdili tudi v družbi Tab Mežica. Prav tako so potrdili pripravljenost, da zaposlijo približno sto Lekovih delavcev. "Kakršnihkoli poslovnih namenov na navedeni lokaciji zaenkrat še ne moremo komentirati," je še zapisal direktor Taba Bogomir Auprih in napovedal, da bodo javnost o tem obvestil takoj, ko bo znanega kaj več.

Kaj se bo zgodilo z izobraževalnim programom farmacevtski tehnik, ki so ga v sodelovanju z Lekom lani uvedli na Gimnaziji Ravne, za zdaj ni znano. Je pa Burja danes dejal, da bo za nova delovna mesta na prevaljski lokaciji Leka potreben širok nabor znanj, Ljoljo pa je dodal, da bodo potrebovali v velikem delu zaposlene s področja logistike, pa tudi kontrole kakovosti ter proizvodne znanosti in tehnologije, za kar pa je v osnovi potrebno farmacevtsko znanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin