Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2020,
4.02

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

13

Natisni članek

športnik Lendava prevara

Sreda, 19. 2. 2020, 4.02

4 leta, 2 meseca

Lažni prvak: trdil je, da je evropski prvak, dobil je tudi občinsko priznanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

13

Pomurski športnik Beno Misja je do svojih priznanj prišel s prevaro. Postal je celo dobitnik priznanja za izjemne športne dosežke občine Lendava, pozneje pa je postalo jasno, da ni nikoli tekmoval na uradnih tekmovanjih. Svoje dosežke je redno objavljal na Facebooku, ljudje pa so hiteli s čestitkami in slavospevi. A na koncu se je izkazalo, da ni dosegel nič od naštetega.

Na začetku avgusta leta 2017 je Beno Misja na Facebooku zapisal: "Uspelo mi je. Postal sem evropski klubski prvak v taekwondoju." Danes ga na Facebooku ni več, prav tako se ni oglasil ob našem klicu.

Za portal Sobotainfo je zatrdil, da se je v resnici udeleževal različnih turnirjev v taekwondoju, za katere je ves čas mislil, da so uradni. Tako so mu namreč zatrjevali njegovi trenerji, ki naj bi jih v preteklih dneh tudi kazensko ovadil. V Taekwondo zvezi Slovenije so zatrdili, da ga ne poznajo, prav tako ga ni v sistemu E-šport.

Prejel je posebno priznanje Športne zveze Lendava

Kot je za oddajo Planet 18 dejal Andrej Amtjašec, predsednik športne zveze Lendava, se bo v prihodnjih dneh sestal izvršilni odbor, ki bo odločil, kaj bodo s pomurskim športnikom naredili. "Če gre za odvzem priznanja, bomo to tudi naredili," je pojasnil. 

Avgusta lani so mu v lendavski občini podelili občinsko priznanje za izjemne športne dosežke, ker o njegovem uspehu niso podvomili. Kot je pojasnil Ivan Koncut, podžupan občine Lendava, o njegovi športni karieri nikoli niso podvomili. "Vsi ga poznamo, vemo, kaj je. Spraševati se o tem, ali si ali nisi športnik, je zdaj brezpredmetno," je povedal Koncut. 

Podoben primer se je zgodil tudi leta 2001

Zdaj je stvar v rokah komisije za podeljevanje priznanj, ki bo fantu priznanje morda odvzela. Da v današnjem času družbena omrežja in mediji še bolj pripomorejo k širjenju lažnih novic, je dejstvo. Oče medijskih prevar Orson Welles je moč medijev prepoznal že leta 1938. Radijska igra Vojna svetov je bila tako prepričljiva, da je ustvarila medijsko paniko. 

Marsikdo se spominja tudi slovenskega "primera Roglej" iz leta 2001. Takrat samooklicani svetovni prvak je moral še istega leta po odkritju državi vrniti 14,5 milijona tolarjev. Milijone je dobil za neobstoječa računalniška usposabljanja in tekmovanja. Na srečo v "primeru Misja" tako daleč ni šlo. 

Dejan Dončić
Sportal Dončić se je preselil v Lendavo
Ne spreglejte