Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
11.56

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

policija prekršek policist

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 11.56

6 let, 4 mesece

Lažna policista vklopila luči in oglobila prekrškarja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
VW pasat CC | Foto Policijska uprava Koper

Foto: Policijska uprava Koper

Postojnski policisti so v preteklih dneh obravnavali dva primera kaznivega dejanja lažnega izdajanja za policista na avtocesti. Z dvema utripajočima rdečo-modrima lučema sta lažna policista ustavila pred sabo vozeči osebni avtomobil in voznika oglobila.

Ljubljanski policisti so na podlagi ovadbe oškodovanca in zbranih obvestil odvzeli prostost 48-letnemu Ljubljančanu, in sicer zaradi utemeljenih razlogov za sum, da je novembra izvršil kaznivo dejanje lažnega izdajanja za policista.

Osumljeni Ljubljančan je namreč na avtocesti Ravbarkomanda–Postojna z osebnim avtomobilom volkswagen passat CC sive barve z dvema utripajočima rdečo-modrima lučema ustavil pred sabo vozeči osebni avtomobil italijanskega državljana. Pristopil je do vozila oškodovanca, se lažno izkazal za policista z neznano izkaznico in oškodovancu očital prekoračitev hitrosti z izrekom globe. Italijan je osumljencu izročil denar, vendar ni prejel potrdila o plačilu.

V petek isti avtomobil, a drug voznik

V petkovih večernih urah se je na avtocesti Postojna–Razdrto zgodil podoben primer. Nekaj minut zatem, ko je oškodovanec iz Trsta policiji prijavil kaznivo dejanje, so policisti po hitri akciji na avtocesti izsledili osebni avtomobil VW passat CC sive barve in prijeli osumljenca, 38-letnega moškega iz Slovenskih Konjic.

VW pasat CC | Foto: Policijska uprava Koper Foto: Policijska uprava Koper Zoper oba osumljena bodo policisti vložili kazensko ovadbo zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo in goljufije, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Civilni policisti se morajo identificirati s službeno izkaznico

Kot opozarjajo policisti, zakon o nalogah in pooblastilih policije določa, da ko policisti opravljajo policijske naloge v civilni obleki, se morajo pred policijskim postopkom izkazati s službeno izkaznico. Policist osebi, zoper katero je izvajal policijska pooblastila, na njeno zahtevo na kraju praviloma pove svoje ime in priimek, izjemoma le identifikacijsko številko, in policijsko enoto, v katero je razporejen. Tujcem bo policist po plačilu globe na kraju izdal potrdilo, slovenskim državljanom pa plačilni nalog.

Policija vse občane prosi, da v primeru, da jih je v preteklih dneh ustavil lažni policist z avtomobilom na fotografijah, pokličejo na številko 113 in prijavijo kaznivo dejanje.

Ne spreglejte