Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
7. 2. 2019,
13.22

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

4

Natisni članek

Marjan Šarec Kamnik Velika planina ekoresort Matjaž Zorman

Četrtek, 7. 2. 2019, 13.22

5 let, 2 meseca

Lastnik Eko resorta odbil inšpektorje, je dobil bitko ali tudi vojno?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,78

4

Matjaž Zorman | Lastnik kamniškega Eko resorta Matjaž Zorman je prepričan, da bo zmagal v boju z gradbeno inšpekcijo, za kar mora doseči spremembo namembnosti zemljišča. Računa, da mu bo v vsej zgodbi simbolično pomagalo tudi napredovanje Šarca, ki "je kot župan podpiral ta projekt in bi bilo čudno, če bi šlo zdaj, ko je premier, v drugo smer". | Foto Planet TV

Lastnik kamniškega Eko resorta Matjaž Zorman je prepričan, da bo zmagal v boju z gradbeno inšpekcijo, za kar mora doseči spremembo namembnosti zemljišča. Računa, da mu bo v vsej zgodbi simbolično pomagalo tudi napredovanje Šarca, ki "je kot župan podpiral ta projekt in bi bilo čudno, če bi šlo zdaj, ko je premier, v drugo smer".

Foto: Planet TV

Lastnik kamniškega Eko resorta Matjaž Zorman, ki se je z inšpekcijo zapletel v dolgotrajni boj glede legalizacije objektov, je dosegel ustavitev inšpekcijskih postopkov do uveljavitve novega občinskega prostorskega načrta, v okviru katerega naj bi objekte legaliziral. Za dokončno zmago bo moral odgovoriti na dileme kamniške občine, ki pa so po njegovih besedah le še formalnost.

O boju lastnika podjetja Palmieri Matjaža Zormana z inšpektorji smo že večkrat pisali. Družba Palmieri, lastnica Eko resorta, je namreč leta 2015 začela graditi turistično naselje na gozdnem in kmetijskem zemljišču ob Kamniški Bistrici, kar ni bilo v skladu z občinskim prostorskim načrtom (OPN).

Brez gradbenega dovoljenja je tako zgradila 17 lesenih hišic, v katerih lahko počitnikuje pet oziroma dva gosta, poleg tega pa še večji leseni kozolec toplar, v katerem se brez dovoljenja izvaja gostinska dejavnost. Letos spomladi so postavili še 17 metrov visoko lovsko opazovalnico, ki jo oglašujejo kot najvišjo na svetu. Z nje so poleti celo organizirali skoke v vodo.

Nezakonito zgrajene objekte je po inšpekcijski odločbi prepovedano priključiti na javno infrastrukturo in z njimi opravljati gospodarsko dejavnost, a tega Zorman ne spoštuje, zato je v preteklosti inšpekcija že odredila rušenje.

Eco resort, Kamnik
Novice Lastnik Eko resorta je prepričan, da rušenja ne bo

Zorman ne dvomi o uspešni legalizaciji objektov. Kot pravi, so že ob pripravi predloga sprememb prostorskega načrta naročili študijo in projekt uskladili z zahtevami agencije za okolje (Arso), zato ne pričakuje zapletov. | Foto: sloveniaecoresort.com Zorman ne dvomi o uspešni legalizaciji objektov. Kot pravi, so že ob pripravi predloga sprememb prostorskega načrta naročili študijo in projekt uskladili z zahtevami agencije za okolje (Arso), zato ne pričakuje zapletov. Foto: sloveniaecoresort.com

Utišal inšpektorje

Zorman je s pritožbami v zadnjih letih uspešno odbijal vse izvržbene postopke. Novembra lani je Zorman za Siol.net dejal, da je družba Palmieri prejela 11 odločb o rušenju, od tega jih je bilo devet do takrat že razveljavljenih, dve pa sta bili še v postopku reševanja.

Ena od odločb se je nanašala na kozolec toplar, ki stoji v resortu. Za tega je gradbeni inšpektor Jože Hostnik zdaj izdal odločbo, ki zaustavlja inšpekcijsko ukrepanje do uveljavitve novega prostorskega načrta občine, vendar največ za pet let.

Zorman je namreč v pritožbi na inšpekcijsko odločbo navedel, da je dal kamniški občini, ki je do konca lanskega februarja zbirala predloge za spremembe prostorskega načrta, pobudo za spremembo namembnosti zemljišča, ki bi omogočila legalizacijo njegovega objekta. Zormanu je zato inšpektor odobril odlog rušenja in mu dal pet let časa. V tem času mora občina sprejeti nov prostorski načrt, ki bo omogočil legalizacijo.

Po Zormanovih besedah se bodo po vzoru te odločbe zdaj reševali tudi vsi preostali inšpekcijski postopki zoper podjetje Palmieri, torej naj bi vse ustavili.

Novice Je tudi največja lovska opazovalnica črna gradnja? #video

Šarec je bil pogojno za, kaj bo storil njegov naslednik?

Do lani župan Kamnika, zdaj premier Marjan Šarec je spremembo namembnosti označil za pogojno sprejemljivo. Odločali bodo nosilci urejanja prostora (to je predvsem Arso). | Foto: STA , Do lani župan Kamnika, zdaj premier Marjan Šarec je spremembo namembnosti označil za pogojno sprejemljivo. Odločali bodo nosilci urejanja prostora (to je predvsem Arso). Foto: STA , Zorman je torej dobil bitko, ali bo dobil tudi vojno, pa še ni povsem jasno. Kamniška občina je namreč, kot izhaja iz inšpekcijske odločbe, njegov predlog za spremembo namembnosti zemljišča ocenila kot le "pogojno sprejemljiv". Omenimo, da jo je v času sprejemanja pobud vodil trenutni slovenski premier Marjan Šarec, ki je po besedah Zormana projekt podpiral. Šarčev naslednik na mestu župana je Matej Slapar, na zadnjih volitvah pa je kandidiral tudi Zorman, in sicer je na listi SDS dobil šest odstotkov glasov. 

Občina je v svojem mnenju o Zormanovem predlogu med drugim navedla, da območje resorta  "posega na najboljša kmetijska zemljišča" in presega pet tisoč kvadratnih metrov, zato je po njihovem mnenju treba poseg posebej dobro pojasniti s prostorskega in okoljskega vidika, z vidika pomena teh zemljišč za proizvodnjo hrane, funkcionalnega in ekonomskega vidika ter tudi prometne ureditve.

Občina se sprašuje še, ali je sprememba namembnosti sprejemljiva z vidika varstvenih in varovanih območij. O tem bodo med postopkom spreminjanja prostorskega načrta odločali pristojni organi s področja urejanja prostora. Če bo predlog sprejet in bo novi načrt sprejet v petih letih (rok začne teči z datumom vročitve odločbe), bo Zormanu uspelo. Sam ne dvomi, da mu bo. Kot pravi, so že ob pripravi predloga sprememb prostorskega načrta naročili študijo in projekt uskladili z zahtevami agencije za okolje (Arso), zato ne pričakuje zapletov.

Ne spreglejte