Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
6. 11. 2018,
11.35

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

11

Natisni članek

Matjaž Zorman Kamnik Velika planina

Torek, 6. 11. 2018, 11.35

5 let, 5 mesecev

Lastnik Eko resorta je prepričan, da rušenja ne bo

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

11

Eco resort, Kamnik | Foto sloveniaecoresort.com

Foto: sloveniaecoresort.com

Čeprav je Matjaž Zorman, kandidat za kamniškega župana in lastnik na črno zgrajenega Eko resorta pod Veliko planino, že drugič prejel inšpekcijsko odločbo, ki mu nalaga odstranitev objektov, tega ne namerava storiti. Računa na ponovno spremembo občinskega prostorskega načrta. "Če bom izvoljen za župana, bom v občinskih prostorskih načrtih zagotovil pet podobnih projektov," pravi.

Turistično naselje Eko resort v Godiču pri Kamniku ni priljubljeno le med turisti, temveč ga redno obiskujejo tudi inšpektorji. Družba Palmieri, lastnica Eko resorta, je namreč leta 2015 začela graditi turistično naselje na gozdnem in kmetijskem zemljišču ob Kamniški Bistrici, kar ni bilo v skladu z občinskim prostorskim načrtom (OPN).

Brez gradbenega dovoljenja je tako zgradila 17 lesenih hišic, v katerih lahko počitnikuje pet oziroma dva gosta, poleg tega pa še večji leseni kozolec toplar, v katerem se brez dovoljenja izvaja gostinska dejavnost. Letos spomladi so postavili še 17 metrov visoko lovsko opazovalnico, ki jo oglašujejo kot najvišjo na svetu. Z nje so poleti celo organizirali skoke v vodo.

Nezakonito zgrajene objekte je po inšpekcijski odločbi prepovedano priključiti na javno infrastrukturo in z njimi opravljati gospodarsko dejavnost, a tega lastnik resorta ne spoštuje.

Novice Slovenec pogumnejši od Bosanca #video

Dobro obiskanemu turističnemu naselju pod Veliko planino zato znova grozi rušenje. Družba Palmieri bi morala sicer na podlagi odločbe gradbene inšpekcije objekte odstraniti že do 6. avgusta lani, a se to zaradi pritožbe njenega direktorja in lastnika Matjaža Zormana ni zgodilo.

Matjaž Zorman, direktor družbe Palmieri, objektov ne namerava odstraniti, tega prav tako ne pričakuje od gradbene inšpekcije. | Foto: Planet TV Matjaž Zorman, direktor družbe Palmieri, objektov ne namerava odstraniti, tega prav tako ne pričakuje od gradbene inšpekcije. Foto: Planet TV

Gradbena inšpekcija je tako 27. september 2018 izdala novo odločbo, v kateri zahteva, da družba Palmieri v 60 dneh od vročitve te odločbe odstrani devet nezakonito zgrajenih lesenih koč. Če tega lastnik do roka ne bo storil sam, bo rušenje namesto njega opravilo pooblaščeno podjetje, račun pa izdalo lastniku naselja.

Zorman trdi, da odločbe še ni prejel

Pritožba na inšpekcijsko odločbo ne zadrži njene izvršitve. Ker odločba še ni pravnomočna in izvršljiva, gradbena inšpekcija inšpektorata za okolje in prostor prihodnjih dejanj v postopku ne more napovedovati.

Zorman nam je zatrdil, da zadnje odločbe sploh še ni prejel, zato je ne more komentirati. Z ministrstva pa so nam odgovorili, da je iz informacijskega sistema inšpekcije razvidno, da je bila odločba vročena.

Do zdaj prejel že 11 odločb

Ob tem je Zorman spomnil, da je družba Palmieri do zdaj prejela že 11 odločb o rušenju. Po njegovih pritožbah je bilo devet od njih razveljavljenih, dve pa sta še v postopku reševanja. "Pričakujem, da bosta tudi ti dve odločbi, ki sta v pritožbenem postopku, odpravljeni," napoveduje Zorman.

lovska opazovalnica | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Ena odločba se nanaša na odstranitev devetih lesenih hišk. Zorman pojasnjuje, da gre za montažne objekte, ki jih je mogoče odstraniti, zato ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. A inšpektorji menijo drugače, saj objektov po njihovem mnenju ni mogoče kar tako dvigniti s tal. Po njihovih navedbah bi pri dviganju poleg poškodb na objektu pretrgali infrastrukturne vode, ki potekajo skozi leseni pod vsakega objekta.

Druga odločba zahteva odstranitev lovske opazovalnice. Tudi na to se je Zorman pritožil in računa na ugodno rešitev. "Do zdaj nam je uspelo vse," pravi.

Gradbeni inšpektorat med drugim ugotavlja, da na novo zgrajeni objekti niso namenjeni za kmetijske in gozdarske dejavnosti. Meni, da je evidentno, da imajo leseni objekti, ki spominjajo na pastirske bajte na Veliki planini, električni priključek in so namenjeni turistični dejavnosti, za kar je treba pridobiti gradbeno dovoljenje. A tega lastnik naselja še vedno nima, posledično nima niti uporabnega dovoljenja. Vsa potrebna dovoljenja ima le en leseni objekt, od koder je razpeljano električno omrežje po vsem naselju.

Zorman v pričakovanju spremembe OPN

Zorman dodaja, da je za vse zaplete v zvezi z gradbenimi dovoljenji kriva sprememba OPN. "Ko smo poleti 2015 začeli graditi resort, je bilo po OPN celotno zemljišče zazidljivo. Tik pred odprtjem resorta pa je začel veljati prenovljeni OPN, ki je gradbeno zemljišče spremenil v kmetijsko. Občinska uprava je marca letos sprejela sklep, po katerem se OPN znova vrača v prejšnje stanje. Zadeve se rešujejo v pravo smer," pojasnjuje Zorman. Objektov zato ne namerava porušiti, tega niti ne pričakuje od gradbene inšpekcije.

Kot županski kandidat se bo boril za zeleni turizem

Vse to je Zormana spodbudilo, da na letošnjih lokalnih volitvah kandidira za župana Kamnika. "Če bom izvoljen za župana, bom v občinskih prostorskih načrtih zagotovil pet podobnih projektov. Eko resort je kamniški turizem dvignil za 25 odstotkov. Boril se bom za zeleni turizem," sklene Zorman.

Eko resort pod Veliko planino
Trendi Pod Veliko planino iščejo pastirje z vsega sveta
Ne spreglejte