Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 2. 2015,
13.10

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša premoženje Franci Matoz KPK

Sobota, 28. 2. 2015, 13.10

8 let, 3 mesece

Lahko KPK znova preverja Janšo? Matoz pravi, da ne, vrhovno sodišče drugače.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pooblaščenec predsednika SDS Janeza Janše Franci Matoz opozarja, da je vrhovno sodišče poročilo o nadzoru Janševega premoženjskega stanja odpravilo in ne razveljavilo.

Franci Matoz opozarja, da zato Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ne more voditi ponovljenega postopka.

Matoz v sporočilu za javnost glede na različne interpretacije posledic odločitve vrhovnega sodišča poudarja, da je sodišče zaključno poročilo odpravilo in ne razveljavilo, kar pomeni, da poročilo ne obstaja več, saj je odpravljeno za nazaj.

"To preprosto pomeni, da so vse navedbe KPK v zaključnem poročilu odpravljene kot nezakonite," je zapisal Matoz.

Sodišče poročilo razveljavilo in ga vrnilo v ponovno odločanje Franci Matoz sicer navaja še, da je sodišče zaključno poročilo odpravilo zaradi ugotovljenih kršitev zakona, ki so istočasno pomenile tudi nezakonit poseg v ustavno pravico iz 22. člena ustave, in ne zaradi procesnih napak. Sodišče je tudi ugotovilo, da je KPK pri nadzoru premoženjskega stanja funkcionarjev prekoračila svoja pooblastila ter ravnala protizakonito, poudarja Janšev zagovornik.

Poleg tega sodišče zaključnega poročila ni razveljavilo in vrnilo KPK v ponovno odločanje, kar pomeni, da ponovljenega postopka KPK ne more voditi, še opozarja.

V KPK se bodo sestali in pretehtali odločitev Nekdanji senat, ki je izdal poročilo, je namreč v odzivu na odločitev sodišča zapisal, da lahko zdajšnji senat postopke ponovi. V KPK pa so pojasnili, da se bo zdajšnji senat v prihodnjih dneh sestal in pretehtal, ali ponoviti nadzor nad Janševim premoženjskim stanjem.

V prejšnjem senatu so sicer še zapisali, da za zaključnim poročilom še vedno stojijo, kar Matoza izredno preseneča. "Saj to pomeni, da stojijo za nezakonitim ravnanjem in za nedopustnim posegom v ustavne pravice Janeza Janše," je zapisal.

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo KPK o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janšo. Ugotovilo je, da je KPK z izdajo zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank posegel v tožnikove ustavne pravice, saj Janši osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Ne spreglejte