SiolNET. Novice Slovenija
1,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lah izstopil iz poslanske skupine NSi

1,82

termometer

 | Foto: David Kos
Foto: David Kos

Poslanec Zvonko Lah je v torek izstopil iz poslanske skupine NSi, so sporočili iz stranke. Lah je bil sicer v DZ izvoljen na listi SDS, a je od tam izstopil in se 1. februarja lani pridružil poslancem NSi. Na mizi ima zdaj ponudbo Zelenih Slovenije, a se za kandidaturo na njihovi listi še ni dokončno odločil, je povedal za STA.

Kot so navedli v NSi, njihova poslanska skupina "spoštuje njegovo odločitev" in je predsednika državnega zbora o njej že obvestila. "Poslanska skupina NSi se mu zahvaljuje za vse opravljeno delo in mu želi vse dobro pri iskanju nove priložnosti drugje," so še dodali.

Lah sicer iz stranke za zdaj uradno še ni izstopil, je pa to pričakovati. Da bo to storil, je v izjavi za STA potrdil tudi sam. Obenem pa je pojasnil, da se je vanjo včlanil, ker je bil to pogoj za članstvo v poslanski skupini. Jim je pa že takrat dejal, da ga v poslanski skupini ne bo več, ko Ljudmila Novak ne bo več predsednica stranke.

"Prišel v nemilost novega vodstva"

Vztrajal je namreč, da bi Novakova NSi popeljala tudi na letošnje parlamentarne volitve. Še danes ocenjuje, da bi z njo stranka dosegla sedem odstotkov ali več, zdaj pa je stranka po javnomnenjskih anketah po njegovih besedah pod štirimi odstotki. "So bili pa pritiski tako veliki, da je odstopila," je pojasnil. Potem ko je bil nekaj časa iz zdravstvenih razlogov odsoten, pa je "prišel v nemilost novega vodstva", je povedal.

Ankete naj bi bile prirejene

Neuradno naj bi se sicer Lah odločil za odhod iz NSi po tistem, ko so interne ankete, ki jih je opravila NSi, v volilnem okraju, kjer je želel kandidirati, pokazale prednost drugi kandidatki. To naj bi bila Vida Čadonič Špelič, aktualna direktorica novomeške občinske uprave in nekdanja generalna direktorica veterinarske uprave oz. pozneje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

A Lah dvomi o verodostojnosti teh anket. V volilnem okraju, kjer je želel kandidirati, je tudi občina Mirna Peč, kjer je bil 15 let župan, Čadonič Špeličeva pa tam ni nikoli kandidirala. Kot meni poslanec, je bila to poteza predstavnikov vodstva stranke, ki so mu postavili konkurenco in obenem po njegovih besedah "priredili anketo". "Nemogoče se mi zdi, da me 27 odstotkov anketiranih ne bi poznalo, nje pa samo 16 odstotkov," je povedal.

Da anketi ne verjame, je povedal tudi nekdanji predsednici Novakovi, ki je po njegovih besedah prav tako posumila, da raziskava morda ni verodostojna. Je pa res, da je vodstvu stranke tudi povedal, da bo kandidiral doma ali pa sploh ne bo kandidiral.

Prihodnost še negotova

O prihodnjih političnih korakih se bo Lah še odločil. "Bom videl, kje bom lahko z mojimi izkušnjami in znanjem čim več pripomogel," je pojasnil. Je pa tudi dodal, da bi bili "proč vrženi glasovi", če bi kandidiral pri stranki, ki bi dosegla en odstotek.

SDS je sicer zoper Laha in poslanca Andreja Čuša, ki je prav tako zapustil poslansko skupino, po odhodu sprožila tožbo za povrnitev sorazmernega dela stroškov iz volilne kampanje. Postopka na novomeškem in ptujskem sodišču še nista končana.

Se je pa očitno okrepilo sodelovanje med omenjenima poslancema. Lah se je nedavno tudi udeležil kongresa Zelenih Slovenije, katere vodenje je prevzel Čuš. Slednji je za STA potrdil, da z Lahom dobro sodelujeta. "Imava podobno zgodbo in poglede na razvoj Slovenije. Lahko potrdim, da ima konkretno ponudbo z naše strani, saj bi s svojim znanjem in izkušnjami bil dodana vrednost naši stranki v parlamentu v tem in naslednjem mandatu. Tudi sedel bo poleg mene v DZ. Kaj več pa bo znano v naslednjih dneh," je navedel Čuš.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin