Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 12. 2017,
8.33

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Natisni članek

maša papež Frančišek Stanislav Zore božič

Ponedeljek, 25. 12. 2017, 8.33

6 let, 4 mesece

Kristjani po vsem svetu dočakali božič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

2

Stanislav Zore | Foto STA

Foto: STA

Kristjani po vsem svetu so opolnoči, ko so se po številnih cerkvah začele polnočnice, pričakali božič, s katerim zaznamujejo dan Jezusovega rojstva. Nadškofa metropolita Stanislav Zore in Alojzij Cvikl sta v Ljubljani in Mariboru darovala polnočnici. Evangeličanski škof Geza Filo je vodil božično bogoslužje v nedeljo popoldne v Ljubljani.

Zore je daroval polnočno mašo v ljubljanski stolnici. Dejal je, da Bog človeka ni ustvaril za temo in za strah. "Ustvaril ga je iz ljubezni in ga postavil v raj, da bi mogel uživati Božje darove, da bi se mogel veseliti svojega Stvarnika in svojega bližnjega," je dejal v nagovoru. Po njegovih besedah je Bog ljubezen, in ker vse, kar dela, dela iz ljubezni in za ljubezen, človeka ni zavrgel in se ni obrnil proč od njega, čeprav je človek podvomil o njegovi ljubezni.

Na vse to nas po njegovih besedah spominjajo prazniki, ki so prav zaradi tega tako lepi. "Praznovanja naše vere so čudovito stvarna, saj si ne zapirajo oči pred ničemer. Ne pred temo, ne pred človekovim grehom, ne pred njegovim odpadom od Boga, ne pred njegovo sposobnostjo odločati se za zlo. Obenem pa naši prazniki ostajajo polni upanja, pogleda v prihodnost, globoke vere, da je Bog zvest sebi in bo svoje obljube tudi izpolnil," je vernike nagovoril Zore.


Slovenca, ki sta že dvanajstič krasila Vatikan #foto


Filo: Oblast Jezusa Kristusa ni oblast, ki temelji na moči in bogastvu

Škof evangeličanske cerkve Geza Filo je vodil božično bogoslužje v nedeljo popoldne v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. V svoji pridigi je dejal, da oblast Jezusa Kristusa ni oblast tega sveta, ki temelji na moči in bogastvu, ampak je oblast ljubezni, "ki v svetu vzpostavlja kraljestvo pravičnosti in miru".

Hkrati Jezus Kristus po njegovih besedah vrača upanje vsakomur. "Po njegovi milosti dajmo temu upanju glas, dajmo temu upanju telo, tako da pričujemo za solidarnost in mir," je dejal. Vernike je pozval, naj se na božično noč pustijo "izzvati in poklicati Jezusu". "Tako bomo okusili pravega duha božiča: lepoto ljubljenosti od Boga," je dejal.

Tradicionalna maša je potekala v Vatikanu, daroval pa jo je papež Frančišek. | Foto: Reuters Tradicionalna maša je potekala v Vatikanu, daroval pa jo je papež Frančišek. Foto: Reuters

Papež Frančišek v Vatikanu

Številni verniki so božič pričakali v Vatikanu, kjer je papež Frančišek ob 21.30 daroval mašo. Danes bo papež številne vernike na Trgu svetega Petra tudi nagovoril in podelil tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Božične maše bodo danes potekale tudi po številnih cerkvah v Sloveniji. Cvikl bo imel mašo ob 10. uri v mariborski stolnici, Zore pa v ljubljanski stolnici ob 16. uri. Škof evangeličanske cerkve Filo bo imel božično bogoslužje v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja v Ljubljani ob 11. uri.

Božič je eden največjih krščanskih praznikov, s katerim praznujemo rojstvo Jezusa Kristusa. Mnogi na predvečer praznika postavijo jaslice in okrasijo božično drevesce.

Betlehem | Foto: Reuters Foto: Reuters

V Betlehemu poziv politikom k pravi in resni politiki

V času napetosti med Izraelci in Palestinci zaradi ameriškega priznanja Jeruzalema za prestolnico Izraela je jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa v polnočnici v Betlehemu pozval voditelje k pogumu ter pravi in resni politiki. Ob tem je v baziliki Jezusovega rojstva pozval kristjane, naj vztrajajo v Sveti deželi.

Ne spreglejte