Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 10. 2024,
13.34

Osveženo pred

2 dneva, 14 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,02

Natisni članek

Natisni članek

JEK2 JEK2 Nataša Avšič Bogovič kriminalist NPU

Petek, 25. 10. 2024, 13.34

2 dneva, 14 ur

Kriminalisti NPU obiskali Gibanje Svoboda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4,02
Nataša Avšič Bogovič | Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič je danes s kriminalisti opravila informativni razgovor. | Foto Gaja Hanuna

Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda Nataša Avšič Bogovič je danes s kriminalisti opravila informativni razgovor.

Foto: Gaja Hanuna

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes v državnem zboru obiskali poslansko skupino Gibanja Svoboda in njeno vodjo Natašo Avšič Bogovič, je prvi poročal N1. Obisk naj bi bil povezan z objavo zvočnega posnetka neformalnega sestanka predstavnikov poslanskih skupin o projektu JEK2, ki so ga objavili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. Kriminalisti NPU so s poslanko opravili informativni pogovor, zasegli ali odnesli niso ničesar, so iz Gibanja Svoboda odgovorili za Siol.net.

V Gibanju Svoboda so za Siol.net potrdili obisk kriminalistov NPU. "S poslanko Natašo Avšič Bogovič so opravili informativni pogovor, zasegli ali odnesli niso ničesar," so odgovorili.

Po informacijah N1 kriminalistov v DZ ni zanimal obisk ostalih poslanskih skupin.

Kriminalisti NPU so se zaradi posnetkov že dan po objavi v oddaji Tarča oglasili na RTV Slovenija. "NPU je prišel po skrivnostne tonske posnetke dogovarjanja politikov, kako bodo preigrali zakon in ljudstvo pri referendumu za JEK2," je takrat na družbenem omrežju Facebook zapisala voditeljica Tarče Erika Žnidaršič.

Na Generalni policijski upravi (GPU) so za STA potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad (NPU) v zvezi z nedavnimi medijskimi objavami izvaja aktivnosti in preverja, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Več podatkov pa zaradi varovanja postopka ne morejo posredovati.

Na zvočnem posnetku, ki so ga prejšnji četrtek objavili v Tarči, je slišati, kako so se predstavniki poslanskih skupin na neformalnem sestanku pogovarjali o hkratnem sprejetju resolucije o jedrski energiji in referendumu o drugem bloku jedrske elektrarne v Krškem (JEK2). Kot so navedli v Tarči, posnetek sestanka kaže, kako so se politiki pod mizo že vse dogovorili, še preden pošljejo ljudstvo na referendum, najglasnejša pa sta bila Avšič Bogovič in poslanec SDS Tomaž Lisec.

Nataša Avšič Bogovič
Novice Objavljen posnetek neformalnega sestanka vznemiril poslance, RTV obiskala policija

Neformalni sestanek, ki ga je vodila Avšič Bogovič, je v državnem zboru potekal 11. aprila, na njem pa je bil prisoten tudi Jure Kožuh iz generalnega sekretariata DZ, ki je zbranim pojasnil, zakaj resolucije o miroljubni rabi jedrske energije - v kateri je jasno zapisana izvedba JEK2 - ne morejo sprejeti pred izidom referenduma. Ker dogovora niso sprejeli, so se ponovno sestali 25. aprila. Avšič Bogovič je tedaj predstavila več scenarijev, izbrali pa so scenarij, po katerem je pristojni odbor 7. maja DZ nekoliko skrajšal tedaj predvideno referendumsko vprašanje, ki se po novem ne sklicuje več na resolucijo o rabi jedrske energije, ter hkrati podprl resolucijo in razpis referenduma.

Danijel Levičar, poslovni direktor družbe Gen energija
Novice Bodo skrivni posnetki zahtevali politične žrtve?

Ne spreglejte