Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 8. 2011,
19.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

biografija odstop

Sreda, 10. 8. 2011, 19.25

7 let, 12 mesecev

Kresalova odstopila po skoraj treh letih ministrovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Katarina Kresal je po skoraj treh letih mandata na mestu ministrice za notranje zadeve in po dveh uspešno prestanih interpelacijah o njenem delu nepreklicno odstopila.

Kresalova je v politiko vstopila leta 2007 kot dotlej neznano ime. 30. junija 2007 je bila na kongresu LDS z večino glasov delegatov izvoljena za predsednico LDS, po izvolitvi pa se je tudi zaposlila na stranki. Maja 2008 je bila na kongresu v Belfastu izvoljena za podpredsednico Liberalne internacionale. Nov štiriletni mandat na čelu LDS pa je dobila na kongresu stranke 28. maja letos. Na državnozborskih volitvah leta 2008 je bila izvoljena za poslanko. Liberalna demokracija je pod njenim vodstvom na volitvah prejela 5,21 odstotka glasov. Za ministrico za notranje zadeve pa je bila imenovana 21. novembra 2008. Prestala dve interpelaciji Kresalova je v svojem mandatu srečno prestala dve interpelaciji. Poslanci SDS so 23. februarja 2009 vložili interpelacijo zaradi njenega ravnanja v zvezi z izbrisanimi, ki je bilo po njihovi oceni neustrezno. DZ interpelacije 1. aprila 2009 ni podprl.

Drugo interpelacijo pa je prestala 21. aprila 2010. Vložili so jo poslanci opozicijskih SDS, SLS in SNS, in sicer 23. februarja 2010. Očitali so ji politično in klientelistično vplivanje pri vrniti bulmastifov pokojnemu Saši Baričeviču in pri najemu prostorov za NPU.

Katarina Kresal se je rodila 28. januarja 1973 v Ljubljani. Obiskovala je Gimnazijo Bežigrad in Pravno fakulteto Univerze v Ljubljani. Diplomirala je leta 1996, nato pa leta 1999 opravila še pravniški državni izpit.

Po končanem študiju se je najprej zaposlila kot sodna pripravnica na Višjem sodišču v Ljubljani, potem je delo nadaljevala kot strokovna sodelavka na oddelku za gospodarske spore Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Leta 2000 je postala samostojna svetovalka za pravne zadeve s področja gospodarskega in korporacijskega prava pri Kapitalski družbi. Kot predstavnica Kapitalske družbe je bila članica nadzornih svetov podjetij Delo Tiskarna, BTC Terminal in Konstruktor. Leto pozneje se je zaposlila v podjetju Western Wireless International kot direktorica pravnega oddelka.

Od leta 2003 je delala v odvetniški pisarni Miro Senica in odvetniki, kjer je bila najprej odvetniška kandidatka, potem odvetnica, od leta 2005 pa namestnica šefa odvetniške pisarne in vodja oddelka za gospodarske in mednarodne zadeve.

Sodelovala na številnih mednarodnih konferencah Bila je tudi članica nadzornih svetov GV Založbe in Ius Software. Svoje prispevke je objavljala v tujih pravniških publikacijah in sodelovala na številnih mednarodnih konferencah.

Ne spreglejte