Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 1. 2012,
21.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

žalna seja

Torek, 24. 1. 2012, 21.21

8 let

Kresal: Slavko Ziherl s svojo izjemnostjo presegal meje stroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slavko Ziherl je s svojo izjemnostjo presegal meje stroke, svoje bogato znanje pa je delil in nadgrajeval v širšem družbenem okolju.

To je na žalni slovesnosti stranke LDS, katere član je bil Ziherl, dejala predsednica stranke Katarina Kresal. Žalno sejo so pripravili tudi v ljubljanskem mestnem svetu, kjer je bil Ziherl edini svetnik LDS.

Iskal je rešitve za organizacijo sistema zdravstvenega varstva Slavko Ziherl je s svojo širino in toplino znal tkati vezi med bolniki, svojci, družbo in zakonodajo, je v svojem govoru na slovesnosti v prostorih stranke LDS izpostavil član stranke in nekdanji predsednik državnega zbora Ljubo Germič.

Ziherl je po Germičevih besedah med drugim soustvarjal in iskal rešitve za organizacijo sistema zdravstvenega varstva, kjer s svojim znanjem presegal razumevanje obstoječe ureditve. Neprecenljivi so bili njegovo znanje, predlogi in izkušnje pri pripravi zakona o duševnem zdravstvu in pacientovim pravicah, je dodal.

Zavedanje posameznikove edinstvenosti Spoštovanje svobode posameznika in zavedanje posameznikove edinstvenosti sta bili njegovi temeljni usmeritvi, tako pri njegovem strokovnem delu kot tudi pri njegovi družbeni in politični angažiranosti, je dejal Germič. "Ne le da je znal prisluhniti stiskam ljudem, bil jih je tudi sposoben razumeti. Bil je pripravljen iskati rešitve," je še povedal.

Predsednik Liberalne akademije Darko Štrajn je v svojem govoru poudaril, da sta stranka in društvo dolžna obstati kot varuha spomina na nekatere odlične ljudi, ki so se znašli v njihovih vrstah. Slavko je eden izmed njih, je še dodal Štrajn.

"Ziherl je bil neizmerno potrpežljiv, načelen in resnicoljuben" Zgodaj popoldne pa so se Ziherla spomnili tudi v ljubljanskem mestnem svetu. Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Aleš Čerin je v svojem nagovoru spomnil na Ziherlove dosežke na medicinskem področju, ozrl pa se je tudi na njegovo politično delovanje. Za strokovnjaka, ki je vselej izhajal iz znanstvenih spoznanj, je bila po Čerinovih besedah "politika kot 'umetnost možnega' v spreminjajočih se razmerjih in silnicah moči ter interesov gotovo marsikdaj vse prej kot prijetna izkušnja".

"Čeprav mu je bilo iz terapevtske prakse blizu vse 'človeško', vključno z najslabšim, je bila njegova neizmerna potrpežljivost, načelnost in resnicoljubnost v politiki pogosto na preizkušnji," je dejal Čerin. Ob tem je poudaril, da Ziherl ni nikoli prestopil meje spoštljive strpnosti, a se je - ko je presodil, da je nujno - glasno oglasil ter vsakič in znova prepričal z jasno, dosledno mislijo in trdnimi argumenti.

Psihiater in predstojnik katedre za psihiatrijo na ljubljanski medicinski fakulteti Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana, sta se žalne seje mestnega sveta med drugim udeležila tudi predsednica LDS Katarina Kresal in predsednik Pozitivne Slovenije ter donedavni ljubljanski župan Zoran Janković. Prav tako pa je na seji v spomin na Ziherla spregovorila Martina Žmuc Tomori iz katedre za psihiatrijo na ljubljanski medicinski fakulteti.

Ziherl, ki je bil med drugim psihiater in predstojnik katedre za psihiatrijo na ljubljanski medicinski fakulteti, je umrl minuli vikend v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru. Od leta 2007 do lani je bil tudi podpredsednik LDS.

Ne spreglejte