SiolNET. Trendi Kultura
1,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z žalno sejo so se poslovili od režiserja Tomaža Pandurja: "On je in zmeraj bo"

1,35

termometer

Tomaž Pandur žalna seja
Foto: STA

V Stari dvorani mariborskega gledališča so se pred popoldansko pogrebno slovesnostjo na žalni seji od velikega in mednarodno uveljavljenega režiserja Tomaža Pandurja s slovesnimi nagovori poslovili njegovi sopotniki v gledališkem in vsakdanjem življenju.

Tomaž Pandur je prejšnji teden v Skopju umrl za posledicami srčnega infarkta.

Med slovesnimi govorniki na žalni seji je bila tudi ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki je med drugim poudarila, da se je glas o nekem gimnazijcu, ki v Mariboru vzbuja veliko pozornosti s svojo gledališko skupino Tespisov voz, po Ljubljani razširil že pred njegovih prihodom na akademijo.

"Pri komaj 26 letih so mu zaupali umetniško vodstvo mariborske drame, naslednjih nekaj let pa je Maribor postal glavno mesto gledališke Slovenije, Borštnikovo srečanje pa mestni festival, saj so mariborske predstave pobirale praktično vse nagrade," je dejala ministrica za kulturo in dodala, da je po odhodu iz Slovenije zgradil še impresivno mednarodno kariero.

Kot gimnazijec ustanovil svoje gledališče

Prvi mož SNG Maribor Danilo Rošker je oris Pandurjeve mnogo prekratke življenjske poti začel z besedami, da so talenti, ki jih je Tomaž imel že kot otrok, kazali, da ni za brcanje žoge. Izstopal je talent za umetnost, najprej za slikarstvo, nato za gledališče, odmevne predstave pa je začel ustvarjati že kot gimnazijec, ko je ustanovil svoje gledališče.

"V sedmih letih umetniškega vodenja Drame SNG Maribor je to hišo postavil na gledališki zemljevid sveta, Maribor pa je takrat postal gledališka metropola," je povedal direktor SNG Maribor Danilo Rošker. "V sedmih letih umetniškega vodenja Drame SNG Maribor je to hišo postavil na gledališki zemljevid sveta, Maribor pa je takrat postal gledališka metropola," je povedal direktor SNG Maribor Danilo Rošker. Foto: STA

"Njegove predstave so občinstvo in strokovno javnost navduševale ter hkrati razdvajale, s svojo karizmo in režijsko poetiko pa je znal privabiti tudi občinstvo in kritike iz tujine, ki so mu bili vedno bolj naklonjeni kot domači," je dejal Rošker.

Čeprav ni pozabil niti na obdobje Pandurjevega uveljavljanja na številnih svetovnih odrih, je Rošker izpostavil, da se je Pandur vselej rad vračal v Slovenijo in Maribor. Žal bo za vedno ostala neizpolnjena njegova želja, da po dvajsetih letih na svojem domačem odru postavi novo predstavo, potem ko je po dolgem razmisleku za september načrtoval premiero Marijinega testamenta.

Clugg: Ne morem dojeti te čudne resnice in praznine, ki je ostala za njim

Najbolj čustveno je smrt prijatelja in vzornika, kot je dejal sam, doživel umetniški vodja mariborskega baleta Edward Clugg, ki se je spomnil časa pred 25 leti, ko je kot mladi baletnik prišel iz Romunije. Pandur mu je ponudil priložnost, da je postal to, kar je danes, zato skupaj z vsemi preostalimi ne more dojeti te čudne resnice in praznine, ki je ostala za njim.

Tomaž Pandur žalna seja Foto: STA

Pred zbranimi v polni Stari dvorani je med drugim spregovorila tudi Magdalena Tovornik, nekdanja županja iz časov, ko je bil Pandur na vrhuncu svojega mariborskega obdobja, Ana Lederer iz Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu pa je spomnila, da sta Pandurjeva kreativna genialnost in neprekosljiv gledališki talent svoj pečat pustila tudi v njihovi ustanovi. Žalne slovesnosti se je udeležila tudi španska igralka Blanca Portillo.

"Govoriti o človeku takih globin in dimenzij, o njegovi lepi duši, dobroti, ljubezni, talentih in profesionalnosti, prijateljstvu in popolni posvečenosti vsemu, česar se je lotil, ni lahko. Tomaž je svoje delo živel. Od njegove karizmatičnosti si zelo hitro postal odvisen. Njegova duhovitost je bila neizmerna. On je in zmeraj bo," pa je dejala njegova dolgoletna prijateljica in sodelavka Ksenija Mišič.

Kasneje so se v Mariboru na pobreškem pokopališču še zadnjič poslovili od prezgodaj preminulega gledališkega.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin