SiolNET. Novice Slovenija
3,92

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kratko premirje v DeSUS: Čoklova znova nad Juršo

3,92

termometer

Brigita Čokl
Foto: STA

Po ponedeljkovem zasedanju organov DeSUS, kjer so se dogovorili o enotnosti, je kmalu spet završalo med začasno vodjo Brigito Čokl in poslansko skupino. Čoklova je na vodjo poslancev Franca Juršo naslovila dopisa z očitki o ravnanju na seji DZ o zaščitni opremi ter glasovanju o nedopustnosti referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračuna.

Jurši je najprej očitala predstavitev stališča poslanske skupine DeSUS na torkovi seji DZ o priporočilih glede ugotovitev računskega sodišča o učinkovitosti nabav zaščitne in medicinske opreme. Stališče je predstavil poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar, ki sicer ni več član stranke, poroča STA.

Čoklova je navedla, da je predstavil stališče stranke DeSUS, kar je Jurša v dopisu zavrnil. Pojasnil je, da je Polnar nastopil v imenu poslanske skupine.

Franc Jurša Novice V DeSUS dosegli dogovor. Delovali bodo kot stranka sredine.

"Ali si tako predstavljate izvajanje konsolidacije aktivnosti?"

Jurša in Simonovič Foto: STA Čoklova se je obregnila tudi ob vsebinsko stališče poslanske skupine. "Ali si tako predstavljate izvajanje konsolidacije aktivnosti in članstva v stranki, ko cela Slovenija ve, kako je s to problematiko? Ali je to stranka centra, ki ne zmore distance pri tako evidentnih stvareh," je bila ostra v dopisu.

Jurša je v odgovoru začasni vodji stranke spomnil na stališče poslanske skupine, v katerem so ocenili, da revizijsko poročilo razkriva takratno stanje zadev v pogojih presežnega povpraševanja in bistveno omejene ponudbe ter ga je treba vzeti dobronamerno, kot podlago za popravo in izboljšavo bodočih ravnanj. V stališču so bile izpostavljene napake in dejstva, ki jih je navedlo računsko sodišče, ter pričakovanje poslanske skupine, da bo represivni aparat države znal razčistiti zadeve in morebitna storjena kazniva dejanja v skladu z zakonom sankcionirati, je še spomnil Jurša.

Jurša in Simonovič Novice Poslanci DeSUS prek Matoza nad začasno vodjo stranke #video

Obregnila se je tudi ob glasovanje

Čoklova se je pozneje obregnila tudi ob glasovanje poslancev glede nedopustnosti referenduma o noveli zakona o izvrševanju proračunov. Trije poslanci DeSUS so namreč tako kot koalicija podprli sklep, da je referendum nedopusten, Jurša je bil vzdržan. "Kolikor razumem sredinsko držo jaz, sredinske stranke ne podpirajo radikalnih ukrepov ne leve ne desne strani, spoštujejo obstoječi pravni red," je navedla Čoklova, poroča STA.

Vodja poslanske skupine ji je v dopisu, ki ga je pridobila STA, pojasnil, da so podrobno preučili tako novelo zakona kot pobudo za razpis referenduma ter vso pripadajočo dokumentacijo. Njihova odločitev o načinu glasovanja je po njegovih navedbah temeljila na pravni argumentaciji, med drugim, da je razpis referenduma o noveli tega zakona nedopusten na podlagi 90. člena ustave.

Mnenja naj jim posreduje pred obravnavo v DZ

Jurša je Čoklovo tudi prosil, da jim svoja mnenja o posameznih zadevah, ki jih obravnavajo v DZ, posreduje pred samo obravnavo.

V DeSUS je sicer že dalj časa napeto. Po ponedeljkovem zasedanju izvršnega odbora in sveta stranke so sporočili, da so zgladili nesoglasja, ki so odmevala med strankinimi poslanci in Čoklovo. Odločili so se, da bodo delovali skupno, da ne bodo dovolili, da jih razdirajo drugi ali da se razdvajajo sami, je dejala Čoklova v izjavi po seji sveta in napovedala, da bodo stranka sredine.

DeSUS se bo na volilnem kongresu, ki bo že tretji v letu in pol, sestala 19. junija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin